TURISME
Economia 23/10/2017

El sector turístic de Barcelona rebaixa l’alarmisme per l’1-O

Els portaveus del sector admeten una caiguda de reserves, però inferior a l’anunciada des de Madrid

Júlia Manresa
4 min
Un turista esperant la maleta en una de les terminals de creuers del port de Barcelolona.

MadridAquest 2017 ha sigut fins ara un any de rècords per al turisme a Barcelona. Els nivells d’ocupació hotelera fins a l’agost havien assolit una mitjana superior al 82%, mentre que l’any anterior havia sigut del 78%, segons les dades de l’Ajuntament de Barcelona. Després dels atemptats del 17 d’agost diferents portaveus del sector van coincidir a destacar la seva capacitat de recuperació i van assegurar que l’impacte havia sigut mínim. Però després del referèndum de l’1 d’octubre hi ha hagut també diverses veus que han assegurat que el turisme a Barcelona (el seu sector més important) estava patint amb força les conseqüències del referèndum de l’1 d’octubre.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Una de les magnituds la posava sobre la taula dilluns passat Exceltur, un lobi turístic espanyol que assegurava que des de l’1-O les reserves hoteleres a Barcelona ja han caigut com a mínim un 20% i que tot plegat podia arribar a costar fins a 1.200 milions d’euros a Catalunya. El seu vicepresident, José Luis Zoreda, augurava que si la situació “d’inestabilitat” es manté com fins ara la caiguda seria del 30% i Espanya perdria més d’un punt del seu PIB turístic aquest any.

Les declaracions de Zoreda eren semblants a les del ministre d’Energia i Turisme, Álvaro Nadal, que unes setmanes després ja avançava que “l’impacte que està tenint la situació política a Catalunya és més gran que el que han tingut els atemptats”.

L’alarmisme de la “il·legalitat”

Fins ara el sector barceloní no s’havia pronunciat. Preguntats per l’ARA, tant el Gremi d’Hotelers de Barcelona com Turisme de Barcelona confirmen que l’impacte s’ha notat en forma d’estancament de les reserves, però rebaixen l’alarmisme que generen aquestes declaracions. D’una banda, des del Gremi d’Hotelers prefereixen no fer valoracions sobre aquest informe concret d’Exceltur i es remeten a les previsions d’ocupació que van fer fa una setmana, en què pronostiquen un octubre amb un 80% d’ocupació. Destaquen que aquesta seria una xifra encara molt elevada, sobretot tenint en compte que l’octubre del 2016 (l’ocupació va ser del 90%) va ser excepcional per la presència a Barcelona d’un congrés internacional de biotecnologia. Així, segons el Gremi d’Hotelers, aquest octubre haurà sigut encara excepcional, però lleugerament pitjor que l’anterior no només per la incertesa i inestabilitat provocada després de l’1-O sinó també per la ressaca dels atemptats de l’agost, les aturades al Prat i l’absència d’aquest congrés.

Des de Turisme de Barcelona el rebuig a l’alarmisme és més frontal. El director general de Turisme de Barcelona, Jordi William Carnes, explica a l’ARA que la situació ha afectat negativament la imatge de Barcelona a l’exterior i ha donat la sensació que és una ciutat inestable que “està fora de la legalitat”. Carnes critica aquest alarmisme i explica l’abast de l’impacte: “No s’han cancel·lat les reserves que ja s’havien fet. El que sí que es nota és un alentiment en les reserves a futurs que podria voltar el 20%”, aclareix. Per a Carnes l’impacte serà mínim si els congressos de negocis es continuen celebrant a Barcelona i no la canvien per una altra ciutat que deixi la capital catalana fora de lloc.

Fonts del sector asseguren que hi ha preocupació sobre l’afectació que un alentiment del turisme podria tenir en el comerç i xifren l’impacte en un percentatge d’entre el 10% i el 15%, com es pot comprovar amb les dades a temps real de l’ocupació d’Airbnb a què ha tingut accés l’ARA. Però Carnes insisteix que generar més alarmisme econòmic provoca precisament aquesta reacció negativa.

LES CLAUS

1. Per què la situació generada pel referèndum de l’1-O afecta el turisme?

Perquè es genera un context d’inestabilitat política i social que es projecta a l’exterior i frena nous projectes o plans com ara reserves turístiques. El director de Turisme de Barcelona, Jordi William Carnes, explica que és justament la imatge d’una zona que està “fora de la legalitat” la que no ajuda a atraure turisme. D’altra banda, José Luis Zoreda, vicepresident d’Exceltur, considera que és la por a aldarulls i conflictivitat social la que allunya els turistes.

2. Hi pot haver altres motius pels quals baixi el turisme?

Segons el Gremi d’Hotelers hi ha altres factors, com ara les conseqüències a llarg termini dels atemptats de Barcelona i Cambrils, les aturades al Prat o que se celebrin o no congressos. Segons Zoreda, a més, s’estan recuperant destinacions com Turquia i Egipte, que resten turistes al conjunt d’Espanya.

3. Com es pot quantificar l’impacte?

A hores d’ara és prematur fer-ho sense dades oficials de tancament de mes. Tot i això, són els mateixos hotels els que poden avançar dades de les reserves actuals. Segons el portaveu d’Exceltur, els mateixos hotelers i agències de viatges confirmen una davallada de les reserves del 20%, una xifra que confirmen des de Barcelona Turisme, tot i que aquesta entitat destaca que són reserves a futurs i que, de moment, no s’han cancel·lat les que s’havien fet per a aquesta època de l’any.

4. A qui més pot afectar una davallada del turisme?

El turisme és un dels sectors econòmics més importants per a la ciutat de Barcelona. Els visitants són clients clau per al comerç local de la capital catalana i també per a la restauració. Per tant, aquests sectors se’n veurien afectats. En conseqüència, també ho podrien notar totes les persones que tenen feines vinculades al turisme de manera directa o indirecta. Fonts del sector admeten que el comerç a Barcelona està preocupat per l’impacte que pugui arribar a tenir la situació sobre les seves vendes. Tot i això, tampoc s’ha pogut xifrar encara de manera oficial.

stats