Economia 24/04/2012

Les manifestacions de l'1 de Maig, contra la reforma laboral i les retallades socials

El Dia del Treballador centrarà les reivindicacions en la retirada de la nova llei laboral i els seus "efectes devastadors" sobre l'ocupació, han anunciat aquest dimarts CCOO i UGT

Efe
2 min

BarcelonaEls dos sindicats majoritaris a Catalunya, CCOO i UGT, centraran les protestes del primer de maig, Dia del Treballador, a demanar la retirada de la reforma laboral i manifestar el rebuig a les retallades socials, especialment en educació i sanitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En un acte conjunt, els secretaris generals de CCOO i UGT a Catalunya, Joan Carles Gallego i Josep Maria Àlvarez, han explicat que portaran al carrer "l'exigència de retirar la reforma laboral" i demanaran un pacte que permeti "una sortida solidària" de la crisi econòmica, "que garanteixi els drets laborals i socials dels treballadors".

Les manifestacions del primer de maig, segons que han anunciat, se celebraran al matí a les quatre capitals de província catalanes i a Tortosa, encara que prèviament els sindicats han convocat protestes el pròxim 29 d'abril a Barcelona, Cornellà i Granollers, entre d'altres ciutats.

Joan Carles Gallego ha explicat que el Dia del Treballador d'aquest any s'emmarca en un context de recessió econòmica i d'"una clara pèrdua dels drets laborals dels treballadors", que s'agreuja, segons la seva opinió, amb una política d'austeritat "sense estímuls de creixement".

En aquest sentit, Gallego ha advocat per un pacte per sortir de la recessió que inclogui una reforma fiscal, una reforma financera "que permeti fluir el crèdit" i una reforma de model productiu que "preservi" el model social de sanitat i educació, "ajustant ineficiències però garantint els serveis".

De la seva banda, Josep Maria Álvarez, ha subratllat que, a més d'una crisi econòmica, Espanya i Catalunya passen per una "crisi social, política i institucional", pel que ha defensat el dia 1 de maig com "un bon moment per posar sobre la taula un canvi de les regles del joc del sistema".

El secretari general de la UGT, a més, ha qualificat de "fracàs estrepitós" la reforma del mercat laboral i considera que, a més de tenir uns "efectes devastadors" en l'ocupació, posa els treballadors en una situació d'"esclavitud" davant les empreses.

Els dos líders han criticat també "la improvisació" del Govern central a l'hora de prendre les mesures per sortir de la crisi, en referència a les retallades en sanitat i educació anunciades dies després de la presentació dels pressupostos o a les esmenes que tant el PP com CiU han presentat a la reforma laboral.

"Sembla que comencen a entendre que aquesta reforma és inútil i una font de conflictes", ha expressat Gallego sobre això, encara que reconeix que són "modificacions tècniques i no de fons".

Respecte a la reforma del Codi Penal que està preparant el Govern, Álvarez assegura que tant l'executiu català com l'espanyol "intenten limitar els drets de reunió i manifestació amb l'excusa de la seguretat".

Preguntat per la conveniència de celebrar una altra vaga general a curt termini, Álvarez ha explicat que "els sobren motius" per fer-ho però que és un instrument que s'ha d'utilitzar "amb cap".

"Crec que el Govern acabarà canviant les polítiques si som capaços de mantenir l'actual nivell de reivindicació", ha conclòs Álvarez.

stats