Economia 21/05/2012

De la crisi de les 'subprime' als vincles amb el govern alemany: així són les consultores que auditaran la banca

Oliver Wyman va aconsellar el negoci de les hipoteques d'alt risc a Citigroup, que va ser rescatat. Roland Berger planeja la creació d'una agència de qualificació de deute europea

Dani Sánchez Ugart
2 min

BarcelonaEl govern espanyol ha escollit Oliver Wyman i Roland Berger per auditar els comptes dels bancs espanyols. El resultat haurà de donar confiança en el sistema financer de l'Estat i frenar els dubtes del mercat respecte als actius dubtosos que amaguen els balanços de les entitats financeres. Les consultores escollides, d'origen nord-americà i alemany, respectivament, són dos dels consultors financers més importants del món i han tingut papers importants durant la crisi.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Oliver Wyman: És una consultora nord-americana fundada el 1984, amb la seu central a Nova York. És un dels líders en serveis de consultoria financera de tot el món i, com a tal, va tenir un paper molt destacat durant la crisi de les 'subprime' que va dur diverses entitats financeres nord-americanes i angleses al col·lapse, obligant els governs a rescatar-les. En concret, Oliver Wyman va assessorar els responsables de Citigroup que entressin en el negoci de les CDO (obligacions de deute col·lateral, per les seves sigles en anglès) amb hipoteques 'subprime' al darrere, és a dir, els paquets de deute d'alt risc, principals causants de la crisi financera del 2008, tal com publica el 'Financial Times'. El govern nord-americà, aleshores, va haver de pagar 50.000 milions de dòlars per rescatar Citigroup, després de deixar-se aconsellar per Oliver Wyman.

Oliver Wyman, a més, va dir el 2007 que l'Anglo Irish Bank era el "millor banc del món". Només un any després el govern irlandès va haver de nacionalitzar l'entitat amb un cost de 25.000 milions d'euros. Ho van dir en un document publicat durant una reunió del Fòrum Econòmic Mundial a Davos, però no va ser la primera vegada. Un any abans, segons publicava 'The Irish Independent', la consultora havia assenyalat l'Anglo Irish Bank com un dels quatre "supermodels" del sistema bancari mundial.

Roland Berger Strategy Consultants: És una de les consultores més importants d'Europa i és el projecte personal de Roland Berger amb seu a Munic. Berger tenia molt bona sintonia personal amb el que va ser canceller alemany i líder del partit socialdemòcrata, Gerhard Schröder, del qual va ser conseller personal. Segons publica 'The New York Times' és una de les persones "més ben connectades" i ha sigut capaç de fer competir la seva firma amb els líders mundials. Fins a tal punt que Deloitte, una de les consultores més importants del món (considerada entre les quatre principals), va establir converses per fusionar-se. Els responsables de Roland Berger van decidir desestimar l'oferta.

Els plans de la companyia, segons van assegurar el gener d'aquest any, passen ara per crear una agència de qualificació europea que sigui competència de Standard&Poor's, Moody's i Fitch. La companyia necessita reunir 300 milions d'euros i vol posar en marxa el projecte abans de finals d'any.

stats