Economia 04/05/2012

7 de maig: la data en què els catalans començaran a guanyar diners... 9 dies després que els bascos

El Tax Freedom Day arriba a Catalunya tres dies més tard que a la mitjana de l'Estat. El greuge és més marcat respecte de Navarra i Euskadi, on tenen concert econòmic

Joan Callarissa
2 min
Dels 30.900 milions d'euros que van sortir d'Espanya en els dos primers mesos de l'any un 80% van fer-ho al mes de febrer. En tot el 2011 van marxar 68.300 milions.

BarcelonaEl Tax Freedom Day és el dia en què, segons un estudi que ha publicat Civismo y Libertad, els ciutadans de l'estat espanyol deixen de treballar per pagar impostos i comencen a treballar per guanyar diners per a ells mateixos. Segons aquest informe, de mitjana, els ciutadans de l'Estat han de treballar 124 dies per guanyar els diners necessaris per pagar els impostos que Hisenda els reclama. És a dir, de mitjana, aquest divendres l'estat espanyol deixa de treballar per pagar impostos i comença a gaudir dels diners que guanya treballant.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i això, com en tantes altres coses, no totes les zones de l'Estat són iguals. Els catalans han de treballar un 7,6% més que el bascos, que són els que menys dies laborables necessiten per pagar els seus impostos. Catalunya no arriba al seu Tax Freedom Day fins d'aquí tres dies: el dilluns 7 de maig, 3 dies més tard que la mitjana de l'Estat i 9 dies després que el País Basc.

Des que les administracions autonòmiques hagin decidit apujar l'IRPF, Catalunya haurà de treballar 9 dies més que els bascos per ajuntar els diners que s'haurà de gastar en pagar impostos al cap de l'any. Concretament, Catalunya paga 660 euros de més. El motiu és que l'impost sobre béns immobles està molt per sobre de la mitjana: més de 500 euros per sobre de Navarra, la més barata, en aquest aspecte.

La metodologia emprada per fer el càlcul parteix del salari mitjà de cada territori. Es tracta de crear una guia per al ciutadà per donar a conèixer quina província li convindria més per treballar en igualtat de condicions. És a dir, intenta evitar que el Tax Freedom Day de la comunitat depengui de la quantitat que aquesta paga pel fet de ser una comunitat més rica i que, per tant, la quantitat a pagar ha de ser superior. No obstant això, cal tenir en compte que cada persona, en funció dels seus ingressos i de la zona on visqui i tributi, té el seu propi dia d'alliberament fiscal.

Quants dies treballem per cada impost?

Un treballador espanyol amb un sou mitjà de 24.400 euros bruts destina 54 dies a pagar l'IRPF, 27 a l'IVA, 23 a la Seguretat Social, 13 als impostos especials i 7 a altres impostos. Segons publica 'El blog Salmón', en total, els ciutadans espanyols han de pagar de mitjana cada any 8.261 euros per sufragar les despeses de l'Estat.

stats