Economia 19/06/2017

28.000 temporers arriben a Lleida, però molts d’ells sense allotjament

Algunes persones malviuen en assentaments il·legals

Mònica Mombiela
4 min
Un temporer recollint nectarines a Torres del Segre. Unió de Pagesos demana que no es criminalitzi un sector que “fa un esforç per complir el conveni”.

LleidaCada any durant el mes de juny arriben a Lleida centenars de persones per treballar en la campanya de recollida de la fruita. Intenten trobar feina durant l’estiu a l’horta de la capital o en poblacions pròximes fins a mitjans de setembre. Molts d’ells no tenen recursos i acaben dormint en assentaments al centre històric de Lleida i als afores de les poblacions del Baix Segre i de la resta del Segrià, on malviuen dormint en places o barraques de l’horta sense unes mínimes condicions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La Paeria de Lleida va posar en marxa fa una setmana el servei d’acollida a temporers, però ja ha quedat desbordat a causa de la gran afluència de persones, superior a la d’anys anteriors. Aquest any el centre està ubicat a l’antic convent de Santa Clara, on diferents entitats i voluntaris presten atenció als temporers. Tot i això, per a l’allotjament d’urgència se segueix derivant els temporers a l’alberg Jericó, on també dormen els sensesostre, i l’àpat del sopar es fa al menjador social municipal.

Aquest cap de setmana la Paeria ha admès que l’afluència d’hostes a l’alberg supera les places que hi ha reservades per a temporers i, per tant, ha hagut de deixar gent fora. Això provoca que a les places del centre històric de la capital es tornin a veure grups de temporers asseguts als bancs i dormint. Els veïns del barri han constatat l’increment de gent dormint al carrer, com a les places de Cervantes i del Dipòsit i en carrers pròxims. La regidoria de Serveis Personals de l’Ajuntament de Lleida alerta que molts d’aquests immigrants arriben amb contractes de treball i que haurien de ser allotjats pels mateixos pagesos, com marca el conveni del camp.

L’entitat Papers per a Tothom denuncia que aquesta situació ja fa molts anys que es repeteix i que “el pla d’acollida als temporers és insuficient per donar resposta a totes les persones que arriben”. Tant des de Papers per a Tothom com des de la Crida per Lleida demanen “que es faci ja un alberg digne i amb places suficients per acollir aquest col·lectiu”. Consideren, a més, que el pla d’atenció social ha començat tard i ja està desbordat.

“Molts venen amb una promesa de feina que moltes vegades no és real, o les condicions no són les que s’havien pactat”, explica Antonio Rodríguez, de la UGT. Aquest any Unió de Pagesos calcula que es necessitaran un 15% més de treballadors que l’any passat, quan van arribar als 24.000 a tota la província entre recol·lecció i transformació, a causa de la millora de la collita, com explica el coordinador del sindicat a les Terres de Lleida, Jaume Pedrós. És a dir, es calcula que els temporers que arribaran aquest any seran uns 27.600. Unió de Pagesos promou la contractació de treballadors en origen, que venen només per a la collita, per evitar els problemes amb els temporers itinerants. “Ja fa molts anys que nosaltres treballem amb immigrants provinents de Colòmbia que coneixen la campanya de la fruita. Enguany hem recorregut a una borsa de persones provinents també de Colòmbia per fer front a l’augment de la demanda”, afirma Pedrós. La campanya es preveu molt bona i amb millors resultats que l’any passat “si una pedregada no ho engega tot a rodar”, afegeix.

Queixes dels temporers

A principis de juny un grup de temporers de Seròs van anunciar una vaga indefinida per exigir millores de sou i l’accés a un habitatge digne. Uns 200 es van concentrar a la plaça de l’Ajuntament per denunciar que cobren menys del que marca el conveni (malgrat les llargues jornades) i criticar els “allotjaments indignes”. El conflicte, però, es va acabar resolent ràpidament. Unió de Pagesos demana “que no es criminalitzi tot un sector per un cas aïllat i puntual que, a més, ha sigut investigat per Inspecció de Treball, que no ha obert cap expedient”. Pere Roqué, president del sindicat agrari Asaja, explica que “en tot l’any passat hi va haver més de 500 inspeccions al camp i només es van fer tres denúncies a pagesos que tenien els treballadors cobrant per sota del preu de conveni”. “Els pagesos estan bastant molestos amb aquestes accions, perquè molts fan l’esforç de pagar segons marca el conveni i se senten atacats pels mitjans i la societat”, diu Pedrós.

Després de l’incident de Seròs, que es va acabar l’endemà de començar la vaga al camp, la protesta es va repetir a la Granja d’Escarp, un municipi molt pròxim. Unió de Pagesos assegura que molts dels “temporers havien estat també a la manifestació de Seròs” i que “no tenien raó, com es va demostrar quan la investigació també va acabar sense denúncies”.

L’estiu a Ponent es preveu calent i no només per les elevades temperatures. Tant sindicats agraris com pagesos, ajuntaments i la subdelegació del govern s’han assegut a l’inici d’aquesta campanya per fer una previsió i el seguiment de la situació. La recomanació passa per contractar sobretot en origen o bé amb pactes amb pagesos d’Andalusia, que envien els seus treballadors quan allà acaba la campanya, per garantir allotjaments dignes i sous d’acord amb el que marca el conveni.

stats