Economia 10/09/2014

El banquer de tradició que va internacionalitzar el Santander: la trajectòria de Botín en 5 claus

Emilio Botín era besnét, nét, fill, germà i pare de banquers

D.s.u.
2 min

BarcelonaEmilio Botín, mort aquest dimecres als 79 anys, va arribar a la presidència del Banco Santander el 1986. Però coneixia bé la casa: abans que ell, el seu pare i el seu oncle ja havien sigut presidents de la mateixa entitat, i és que des del més profund de les arrels familiars hi ha banquers: ho van ser el seu besavi, el seu avi i també els seus germans i els seus fills.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En total, doncs, Botín va exercir diverses funcions dins del banc durant 56 anys, des del 1958, i en aquest temps va aconseguir internacionalitzar-lo i convertir-lo en líder entre les entitats financeres espanyoles.

Aquestes són algunes de les claus de la trajectòria d'Emilio Botín:

1. Internacionalització

Sota la direcció de Botín, el Banco Santander va emprendre una ambiciosa política d'internacionalització que va dur l'entitat a teixir aliances amb bancs per tot Europa (Société Générale, a França; Commeerzbank, a Alemanya; el Royal Bank of Scotland, al Regne Unit...). El cop definitiu va arribar amb la compra d'Abbey, el 2005, que el va dur a ser un dels bancs de referència del Regne Unit. Però també va tenir una política de compres ambiciosa a Amèrica, amb l'adquisició d'entitats a diversos països d'Amèrica Llatina i als Estats Units, entre els quals destaca el Sovereign Bank.

2. Fusions

A Espanya, el Santander també va tenir fam de creixement sota la batuta de Botín. El banquer va decidir comprar Banesto el 1994 i el Central Hispano el 1998.

3. Fiscalia Anticorrupció

Botín ha fet front a diverses causes judicials per presumptes delictes econòmics. La compra de Banesto, el 1994, va provocar la investigació de la Fiscalia Anticorrupció de la imputació del banquer per unes operacions creditícies. Va ser absolt el 2008.

4. Escàndol per evasió

El 2011, de nou, Botín va tenir problemes amb la justícia. El nom del seu pare va aparèixer a la llista Falciani d'evasors a Suïssa i la justícia espanyola va posar fil a l'agulla. El 2012, però, l'Audiència Nacional va arxivar el cas, perquè la família Botín havia fet les paus amb Hisenda amb el pagament de 200 milions d'euros.

5. Família

A més de ser fill, nét, besnét, nebot i germà de banquers, Botín ha tingut també una àmplia família que ha seguit la tradició familiar. De fet, la seva filla Ana Patricia és actualment encarregada de dirigir el Santander UK. A més, va presidir el Banesto des del 2006. Emilio Botín va tenir cinc fills més.

stats