Economia 20/01/2011

Els treballadors d'Aena adverteixen que aniran a la vaga si el govern no s'avé a negociar amb ells abans de 24 hores

2 min
Els treballadors d'Aena tancats al bloc tècnic de la terminal 2 de l'aeroport del Prat, aquest matí a l'inici de la seva protesta.

El Prat de LlobregatEls delegats sindicals d'Aena a l'aeroport del Prat s'han sumat aquest matí a una tancada que durarà 24 hores i que s'està produint arreu de l'Estat. Si quan la finalitzin el ministeri de Foment no s'ha avingut a escoltar les seves propostes, presentaran una convocatòria de vaga imminent amb la intenció de "paralitzar els aeroports", ha explicat Francesc Abadías, de la UGT, membre de la coordinadora sindical estatal i del comitè de l'aeroport del Prat. "Estem demanant simplement això: mantenir els llocs de treball i les condicions laborals que tenim pactades" quan el centre passi a ser gestionat per una empresa privada, ha indicat Abadías, que tem que la privatització empitjori les seves condicions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"El ministeri de Foment només està dient als mitjans de comunicació que el president d'Aena està negociant, i no és veritat", ha acusat Abadías, que ha afegit: "s'estan reunint amb nosaltres però no estan negociant".

Segons ell, l'executiu espanyol no ha explicat als representants dels treballadors el decret per privatitzar un 49% d'Aena i la gestió dels aeroports, ni tampoc ha avaluat les propostes que els han presentat els sindicats.

Ja van ajornar les seves protestes a després de Nadal

Per això, els empleats, que al desembre, després del col·lapse del sistema de navegació aèria espanyol que va provocar la vaga sobtada dels controladors a les portes del pont de la Puríssima, van decidir aturar les seves protestes laborals per Nadal, han organitzat ara tancades a tot l'Estat.

A l'aeroport del Prat, una vintena de delegats de la UGT i de CCOO i alguns empleats més s'han avituallat amb menjar i sacs de dormir per passar la nit en dependències del bloc tècnic, a la vella terminal 2.

"Intenció de parar els aeroports"

"Els companys seran 24 hores a Madrid negociant i demà el mandat que tenen de tots els comitès dels aeroports és que posin en registre una vaga a tots els aeroports i centres de control aeri amb la intenció de parar els aeroports" si no hi ha canvis en la postura de Foment, ha explicat Abadías. "No ens queda un altre remei, no tenim cap altra sortida. Hem intentat, per activa i per passiva, negociar", ha afegit, tot indicant que han mantingut una desena de reunions amb el ministeri després de la presentació del decret.

"Estem demanant simplement això: mantenir els llocs de treball i les condicions laborals"

"Estem reclamant mantenir els llocs de treball de tots els treballadors d'Aena", ha afegit Abadías. Es tracta d'unes 11.000 persones, a banda dels controladors aeris, i que fan tot tipus de tasques als aeroports, des de mantenir els sistemes de control de la navegació i dirigir els avions a pistes fins a atendre els passatgers a les terminals.

Aquests treballadors, ha explicat Abadías, temen que els passi com als de terra, que s'ocupen de la facturació i l'embarcament: quan Iberia va marxar de l'aeroport del Prat, van passar a formar part d'empreses subrogades i les condicions de treball d'alguns d'ells han empitjorat.

"Estem demanant simplement això: mantenir els llocs de treball i les condicions laborals que tenim pactades avui en dia, que són les d'un conveni corrent", ha subratllat Abadías. Ha aventurat que, si el ministeri no els escolta, podria ser perquè està mirant de "ser més atractiu de cara al gestor privat que vingui aquí", per tal que aquest pugui "imposar unes condicions de treball noves, més fotudes, i els treballadors d'Aena perdin tot el que ens ha costat durant molts anys lluitar per aconseguir".

stats