Economia 02/09/2012

Un pa de pagès, 0,87 turutes: la crisi impulsa les monedes alternatives

Una associació de Vilanova i la Geltrú crea un sistema de pagament complementari a l'euro. Diverses iniciatives similars sorgeixen a Catalunya

Dani Sánchez Ugart / Trinitat Gilbert
1 min
Una targeta moneder en turutes / PERE VIRGILI

Barcelona / Vilanova i la GeltrúA Girona i a Vilanova i la Geltrú es pot pagar amb monedes alternatives a l'euro: el res i la turuta. Es tracta d'iniciatives que pretenen impulsar el comerç local i de proximitat, alhora que es genera ocupació i riquesa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les monedes alternatives són una resposta a la crisi i als dubtes sobre l'euro que s'estenen per Catalunya. El projecte vilanoví, que ja compta amb gairebé 170 socis, està impulsat per l'associació ECOL3VNG i permet l'intercanvi entre socis de béns i serveis, i també anar a comprar a les botigues de la ciutat que acceptin aquestes monedes.

L'exdirector de la divisió de pagament electrònic del Banc Central de Bèlgica, Bernard Lietaber, impulsor d'aquest tipus de monedes, considera que a Catalunya li cal "una moneda amb el suport de les administracions locals", que cobrin part dels impostos en aquesta moneda i creïn llocs de treballs específics per aconseguir-la. Això, considera, generaria llocs de treball i impulsaria l'economia.

Podeu llegir l'article complet sobre monedes alternatives i el reportatge sobre el cas de Vilanova a l'ARA Premium.

stats