Economia 30/05/2015

El vicepresident del BCE defensa les polítiques expansives per sortir de la crisi

Assegura que el Banc Central no tindria res a dir en el cas d'una Catalunya independent

Ara
2 min
Constancio, Mas-Colell i Linde al Cercle d'Economia. / TJERK VAN DE MEULEN

SitgesEl vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Vítor Constâncio, ha defensat aquest dissabte en les Jornades del Cercle d'Economia a Sitges les polítiques monetàries expansives de l'organisme supervisor com a eina per sortir de la crisi, tot i que ha reconegut que encara hi ha alguns reptes, com superar la baixa inflació i fixar el creixement.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"La nostra política està funcionant molt bé i l'economia reacciona de la forma esperada", ha dit Constâncio, després de referir-se a les baixades de tipus d'interès i les injeccions de liquiditat, fins i tot amb la compra de deute, que va començar l'any passat el BCE.

Tot i això, el vicepresident del BCE ha indicat que "s'ha de ser prudent i persistir en la nostra política", i ha animat els estats membres de l'eurozona a continuar amb les reformes estructurals per consolidar el creixement. També ha reclamat més inversió en les economies europees per apuntalar la recuperació. Una recuperació que no arribarà sense "l'esforç continuat de les reformes estructurals, que no són responsabilitat del BCE", ha indicat referint-se als deures pendents dels estats membres.

Sobre una possible pujada dels tipus d'interès, Constâncio ha indicat que el règim de baixes taxes és conseqüència de l'entorn econòmic a tot el món, i ha dit que un cop es recuperi "un creixement més normal, pujaran els tipus". En aquest sentit, ha indicat que la situació actual "no durarà sempre" i ha situat en el 2017 la tornada a "una situació més normalitzada".

Respecte a la possibilitat d'un augment dels tipus d'interès als Estats Units, el vicepresident del BCE ha indicat que segurament tindria un impacte en les economies emergents i probablement a tot el món, però no creu que hi hagi "un efecte contagi".

El BCE i la independència

En el col·loqui, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha traslladat al vicepresident del BCE les preguntes del públic, entre les quals una que es referia al paper del BCE en el cas d'una Catalunya independent. Vítor Constâncio ha dit que el banc central "no hi tindria una posició", perquè haurien de ser els estats membres els que haurien de decidir, però el BCE continuaria sent el banc central per a Catalunya si els estats membres hi donessin el vistiplau.

En la sessió també hi ha participat el governador del Banc d'Espanya, Luis Maria Linde, que ha defensat l'actuació de l'entitat en la crisi de Banco Madrid dient que ha actuat amb absoluta transparència davant un problema puntual i excepcional "que no té res a veure amb la crisi prèvia" i que, per tant, no es podia plantejar l'ús de diner públic per solucionar-lo.

Respecte a les responsabilitats dels directius en la crisi financera i els casos de corrupció, Linde ha reconegut que "la llista és llarga", però hi ha hagut expedients administratius i procediments penals perquè els responsables no surtin sense cap sanció. En aquest sentit, ha dit que el més important és que en el tractament de la crisi "s'ha salvat els dipositants".

stats