RESCAT PLA D'AJUST
Economia 14/07/2012

La vida serà més cara a partir de l'1 de setembre

El govern espanyol no s'ha conformat a apujar impostos, sinó que limita els productes gravats amb el tipus reduït d'IVA. Per compensar la caiguda el consum, Rajoy aposta per donar més llibertat comercial.

Joan Rusiñol
3 min
EL REI EMPARA LES RETALLADES  El cap de l'estat espanyol  va presidir ahir un consell  de ministres deliberatiu.

MADRID.Anar a determinades perruqueries, al cine o al teatre, comprar unes flors o, fins i tot, haver de recórrer als serveis funeraris serà força més car a partir de l'1 de setembre. L'IVA que ho grava s'enfila un 162%. Dimecres el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va anticipar la pujada de l'IVA que es va aprovar ahir al consell de ministres, però va obviar que molts productes passarien de tenir un tipus reduït a un de general. És a dir, que, de cop i volta -i en plena recessió-, s'incrementa en 13 punts, del 8% actual a un 21%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De fet, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, tampoc ho va explicar d'entrada a la intervenció després de la reunió governamental. S'hi va veure obligat en l'última pregunta de la compareixença davant la premsa. Va avançar que, quan entri en vigor l'alça impositiva -d'aquí un mes i mig-, ja només gaudiran d'un IVA del 10% (el nou tipus reduït) la majoria dels aliments, incloses les begudes refrescants; el transport, i l'hosteleria. Es tracta d'un triomf del lobi turístic, que durant els últims dies ha estat pressionant el govern espanyol per rebaixar tant com sigui possible l'impacte en un dels sectors que més dinamitzen l'economia espanyola i en plena temporada.

La seva gran victòria, però, ha estat aconseguir que l'augment generalitzat s'endarrereixi fins a l'1 de setembre. La idea de Presidència era que entrés en vigor de manera immediata o, a tot estirar, a inicis d'agost. D'aquesta manera també s'aconsegueix que s'acceleri la recaptació durant les pròximes setmanes, estimulant que els ciutadans comprin més abans no s'encareixi el cost de la vida. Segons tècnics del ministeri d'Hisenda, la pujada dels impostos costarà de mitjana a les famílies espanyoles 437 euros anuals.

Una mesura "obligada"

Al tipus superreduït del 4% es mantenen els aliments frescos i alguns productes culturals, com els llibres i els diaris. Com ja estava previst, el que grava l'habitatge passarà al 10% a principis de l'any que ve.

No va ser fàcil per a Montoro haver de justificar aquesta mesura per minimitzar la caiguda dràstica dels ingressos. Ell ha estat fins ara el polític que més s'hi havia oposat per no perjudicar el consum. Ahir va voler deixar clar que ho feia "obligat per les circumstàncies, per les recomanacions [europees] i per la prioritat absoluta de la reducció del dèficit". Perquè aquesta decisió no soni tant a una esmena a la totalitat al seu discurs polític, va recordar que es compensarà amb la rebaixa d'un punt de les cotitzacions socials l'any que ve i un altre d'addicional el 2014. El govern espanyol també va donar llum verda a l'augment del preu del tabac i als canvis anunciats aquesta setmana pel president espanyol en l'impost de societats en el règim de pagaments fraccionats.

Per frenar la previsible caiguda de vendes, el PP permet que es facin rebaixes tot l'any, amplia els dies festius en què es podrà obrir i obliga diverses ciutats a liberalitzar els horaris a les zones turístiques.

La tisorada més gran de la democràcia va tenir la cobertura simbòlica del rei Joan Carles, que va presidir un consell de ministres previ de caràcter deliberatiu. El cap de l'Estat va avisar a l'executiu espanyol que "ningú pot quedar exclòs dels efectes de la recuperació econòmica". Hores més tard el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va reconèixer que aquesta recuperació queda molt lluny i que, de fet, les mesures que s'han pres ara contrauran encara més l'economia espanyola a curt termini. Ara bé, va dir que són essencials per garantir la sostenibilitat i recuperar la credibilitat perduda de cara als mercats.

La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, amb un to molt seriós, va deixar clar que és un dels moments més "traumàtics" de la història recent espanyola i que això explica que Rajoy hagi hagut d'"abdicar" d'alguns dels seus principis. Segons la número 2 del govern, és en aquest context que cal entendre que els diputats del PP aplaudissin les retallades, amb estirabots greus com el d'Andrea Fabra.

Per fer front a la situació, el govern espanyol ha optat per un paquet de mesures que tenen un aire clarament recentralitzador: ahir va consumar la tutela efectiva de l'Estat sobre els ajuntaments, especialment els petits, i l'amenaça d'"intervenció" a les comunitats asfixiades econòmicament.

stats