EDITORIAL
Portada 04/08/2015

Balears, castigada un altre pic per l'Estat

Passen els anys i hi ha situacions que no canvien. Una d'elles és el tractament que reben les Illes Balears per part de l'Estat

Ara Balears
2 min

PalmaPassen els anys i hi ha situacions que no canvien. Una d'elles és el tractament que reben les Illes Balears per part de l'Estat. El seu president Mariano Rajoy evitarà reunir-se amb la presidenta autonòmica, Francina Armengol, aprofitant la seva estada a Mallorca, aquest divendres, per veure el rei. Una visita que es produirà just després que s'hagi donat a conèixer el projecte de pressupost de l'Estat per a 2016, que torna a marginar les Illes Balears.

Si en els de l'any passat les Balears eren la comunitat que manco inversions de l'Estat rebia per càpita, en els que s'han conegut ara són la penúltima que manco doblers rebrà per habitant. Les Illes obtindran 142 euros per càpita d'inversions, la majoria per unes depuradores que el PP ja havia promès fa dos anys. No consola que Canàries estigui pitjor perquè l'arxipèlag es beneficia d'un tractament fiscal específic. I encara consola manco quan allò que compta, que és la mitjana d'inversió per càpita de l'Estat a les comunitats, continua encara molt enfora i se situa en els 238 euros, 96 euros per sobre.

Cal recordar que les conegudes com a inversions estatutàries es fixaren en l'Estatut d'Autonomia precisament per corregir aquesta diferència entre les inversions que destina l'Estat a Balears i les que fa efectives de mitjana a la resta. Aquestes inversions, que s'havien d'executar durant set anys, no només no han arribat en la quantitat que tocava (es calcula que haurien d'arribar mil milions més) sinó que s'han esgotat els set anys de transició que preveia l'Estatut fins aprovar un nou Règim Especial Balear (REB) i ara no tenim ni inversions ni un nou REB que compensi realment els desavantatges de la insularitat i fixi un mecanisme de finançament específic.

El tractament que rep Balears no es pot justificar de cap manera. Ni tan sols amb un criteri objectiu, com podria ser el poblacional, es pot explicar la resposta de l'Estat perquè Balears rebrà un 1,4% de la inversió territorialitzada quan la seva població resident (sense tenir en compte la turística) suposa el 2,4% de la de l'Estat. Però les inversions només són una pota més, que se suma al maltractament de les Illes en el finançament autonòmic (agreujat per l'establiment d'un sostre de dèficit baix) i per la no compensació de la insularitat.

És evident que els mecanismes que s'han establert fins ara per aconseguir que arribin més recursos a les Illes no han funcionat i és també clar que s'ha deixat massa marge de discrecionalitat per a que el Govern de torn a Madrid decideixi que Balears ha de continuar sent contribuent net al finançament de l'Estat. La solució només pot passar per establir un sistema de finançament més just, però això no passarà mai mentre Madrid continuï veient a Balears com una comunitat rica i mentre la societat civil de les Illes ho continuï consentint.

stats