Balears 16/12/2014

Les famílies de l'institut on treballa l'interí que Educació volia col·locar, indignades pel fred a les aules

Han demanat per carta a la Conselleria que es posi fi a la degradació i constant improvisació del sistema de calefacció

M. Pinya
2 min

PalmaLes famílies de l'Institut Cap de Llevant, centre on treballa des de la setmana passada l'interí que la directora del SOIB va intentar col·locar a un lloc que no li pertocava, estan cansades que els seus fills passin fred. Així ho han posat de manifest a la Delegació d'Educació de Menorca, a la qual han lliurat un escrit denunciant el greu estat de conservació del sistema de calefacció del centre i la nefasta gestió per part de l'administració, que segons el seu relat ha anat apedaçant la situació fins arribar a posar en perill la seguretat dels infants.

En concret, els pares i mares del centre han enumerat les errades del sistema de calefacció i han posat en relleu una realitat que malauradament no només es produeix en aquest institut. En primer lloc, les famílies recorden que el dipòsit soterrat de combustible es va rompre i que, lluny d'arreglar-lo, els "responsables llavors de la Conselleria van decidir substituir-lo per 5 dipòsits vistos de 1.000 litres cadascun. Això provoca l'increment del cost per litre cada vegada que s’ha d’omplir el dipòsit, ja que no es pot negociar un preu més baix per unitat de transport".

A més, expliquen els pares i mares, una deficient connexió provoca "incomprensibles retorns" que fan vessar el combustible, "amb el perill que això comporta".

Tampoc funcionen els radiadors de ferro situats a les aules, cosa que sembla que no ha succeït mai, "ni tan sols els primers anys del centre. Encara que la calefacció estava encesa, totes les persones es queixaven de fred", relaten els pares i mares.

Després d’anys de reclamacions i de diverses denúncies públiques pel fred que es patia, els responsables de la Conselleria van decidir substituir aquests radiadors per 'fan-coils' de baixa temperatura, però, segons el relat de l'AMIPA, "sense canviar la vella caldera ni instal·lar les bombes de calor, tot planificat en el projecte inicial, de manera que es produïa el sense sentit de tenir connectat un sistema de distribució a un sistema de producció totalment oposat quant a funcionament".

5 graus a les aules

També s'espatllaren les bombes de recirculació, fet que provocà l'any passat que en les "setmanes més fredes de tot l’any vam quedar sense calefacció. Vam arribar a assolir temperatures molt baixes a dins les aules (5ºC). Va tornar a haver-hi importants manifestacions pel fred que patíem i denúncies públiques de la situació", recorden.

Les noves instal·lacions, sempre fetes de manera parcial i responent a un problema però sense planificació, també s'han anat deteriorant, i els pares lamenten que de la bomba actual ni tan sols hi ha recanvis a Menorca. Així, cada vegada que s'espenyi, el retard serà de dues setmanes.

El mes de novembre passat, l'odissea va continuar amb l'obstrucció d'una sortida de fum, que va provocar un incendi sense conseqüències personals. Per tot plegat, els pares i mares de l'institut menorquí es mostren esgotats de tanta deixadesa i improvisació, i reclamen una solució integral, seriosa i duradora.

stats