OBSERVATORI
Portada 28/04/2015

Els hotelers exigeixen a l'oposició que faci de Bauzá

Les reunions de la federació amb partits de l'oposició formen part del pla B; el pla A implica que continuï governant el PP

Q. Torres
3 min
La socialista Armengol s'ha reunit amb la federació hotelera, amb Inma Benito al capdavant / FEHM

PalmaLa Federació hotelera tenia por de Podem. Només per això s'ha reunit més que mai amb el PSIB. Necessitava que algú els digués que no passarà res. Que si hi ha un pacte d'esquerres els socialistes el centraran. Aquest dimarts han comprovat de primera mà que Podem i ells no parlen en el mateix idioma. Tanmateix, seran els ciutadans els que decidiran el 24 de maig si el desig de la Federació hotelera es fa realitat. La pitjor combinació per a ells seria una victòria de l'esquerra on la suma de Podem i MÉS superàs en suports el PSIB.

Les reunions d'aquest dimarts amb el PSIB, El Pi i Podem no deixen de formar part del pla B. És evident que el pla A implica que el PP continuï governant. No se'ls pot retreure que no vagin a cara descoberta. Sort tenen que la Junta Electoral ha desestimat la denúncia del PP contra la Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes (FAPA) per la seva campanya 'Pensa-hi', perquè si l'arriba a acceptar, més d'un partit de l'oposició hagués denunciat també la Federació hotelera davant la Junta Electoral. La seva aposta pel PP es demostra en cada moment. Un dia conviden Bauzá perquè faci campanya. L'altre publiciten en els diaris les polítiques de Bauzá. Fins i tot quan es reuneixen amb partits de l'oposició els demanen que facin el mateix que Bauzá.

Les tres peticions que ha fet la Federació hotelera al PSIB, El Pi i Podem suposen demanar-los que apliquin les mateixes polítiques que ha executat el Govern del PP després que ells els les haguessin dictades. El primer requeriment que els ha fet és que no es canviï el model actual, un model que propicia el monocultiu turístic, amb preponderància del turisme hoteler, i que s'ha estimulat des de l'administració atorgant-los privilegis urbanístics perquè puguin reformar i ampliar les seves instal·lacions per modernitzar-les i millorar-ne la qualitat. Aquesta és la cara. La creu ha suposat sovint una major estacionalitat, una major dependència econòmica del turisme sense que les grans temporades viscudes hagin repercutit sobre la majoria de ciutadans, sense que s'hagin traslladat en la mateixa proporció a l'àmbit laboral on, fins i tot, s'ha detectat una major precarització.

El segon requeriment impliqui que els abaixin els imposts i, en cap cas, no s'apliqui res semblant a una ecotaxa. Els hotelers ja han perdonat al PP que passàs de prometre'ls un IVA turístic superreduït a incrementar-los aquest tribut. El Govern de Bauzá els ha retornat en forma d'inversions a les zones turístiques els doblers que paguen per legalitzar places il·legals. És comprensible que s'estimin més això que una ecotaxa. El rebuig dels hotelers a l'ecotaxa planteja contradiccions. Si s'ha millorat tant la qualitat, si l'objectiu és competir en qualitat, no hauria de ser tan determinant per a la competitivitat la repercussió en els preus d'un impost d'un o dos euros per dia. Ben venuda i ben aplicada, la imposició d'un tribut com aquest, que no ha fet perdre turistes enlloc, fins i tot podria contribuir a generar una imatge de més qualitat. Els grans hotelers no canviaran el cantet. La diferència entre Balears i altres indrets on s'apliquen ecotaxes és que aquí decideixen ells.

La tercera exigència planteja que es mantingui la col·laboració piblicoprivada en la presa de decisions. En realitat, no estan demanant que un hipotètic govern en el qual hi hagi aquests partits mantingui canals de diàleg amb ells. No. Estan reclamant que ells puguin continuar decidint la política turística, com han fet els darrers quatre anys. És evident que s'ha de tenir en compte el sector més important de l'economia en la presa de decisions, però “l'alineació de decisions públiques i privades”, que segons la Federació Hotelera, “són les que diferencien les societats més desenvolupades”, sempre ha d'estar supeditada a l'interès general, al benefici del màxim nombre de ciutadans i no només d'uns pocs.

stats