Política 10/12/2015

Democràcia i Llibertat vincula independència i estat del benestar per reforçar el flanc social de la candidatura

La coalició sobiranista defensa la dació en pagament "després d'un procés de mediació" i el dret dels ciutadans a una "segona oportunitat"

Oriol March
3 min
Acte de campanya de Democràcia i Llibertat al Centre Cultural Pere Pruna de Barcelona / ARA

BarcelonaEl candidat de Democràcia i Llibertat a les eleccions espanyoles del 20-D, Francesc Homs, ha assegurat aquest dijous en un acte de la coalició a Barcelona que la "raó de ser" de l'estat propi és el "compromís inequívoc i contrastat" d'estar "al servei de les persones". Homs ha volgut posar com a exemple la feina feta pel Govern al llarg dels últims anys de crisi "amb un 20% menys de pressupost".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'exconseller de la Presidència ha indicat que "no explicar que les retallades neixen de la insolidaritat de l'Estat" suposa un engany a la ciutadania. "Això ens afecta a tots per igual", ha considerat. "Hem fet dues coses, des de la Generalitat: hem buscat recursos de sota les pedres, inclosa la creació d'impostos que han estat recorreguts per l'Estat al Tribunal Constitucional (TC), i s'ha prioritzat la despesa social", ha considerat.

"No hi ha res més revolucionari en termes socials que tenir un estat propi com el tenen els pobles del nostre entorn", ha considerat el dirigent de Convergència, que acusat l'Estat de confondre "igualtat amb uniformitat". "Aquí el cost de la vida és més car, i hi ha discriminació si les prestacions són iguals a tot arreu", ha apuntat. L'exconseller de la Presidència ha considerat que la independència catalana permetrà un "canvi" a l'Estat.

Homs ha posat de manifest el creixement de les inversions estrangeres a Catalunya i ha indicat que la presumpta fuga d'empreses pel procés sobiranista no és pel debat polític, sinó perquè "busquen pagar menys impostos en altres llocs".

"Recosir el país"

El número dos de la candidatura, Carles Campuzano, ha assenyalat que la demanda d'un estat propi per a Catalunya ha de servir per "tornar a posar en marxa l'ascensor social" i per "recosir" el país. "La gran reforma que ens convé de l'estat del benestar és que inverteixi en els joves i en la infància. La millor inversió que podem fer com a país és invertir en aquestes polítiques", ha apuntat. "Per recosir el país necessitem un estat propi, que haurà de tenir un estat del benestar diferent a l'espanyol", ha considerat Campuzano.

Dació en pagament

Miquel Àngel Escobar, cap de llista al Senat i dirigent de la UGT, ha defensat la dació en pagament "després d'un procés de mediació" i ha demanat que es garanteixi el dret a una segona oportunitat a aquelles famílies que hagin perdut la feina i no hagin pogut complir amb els seus compromisos financers.

Polítiques d'igualtat

Lourdes Ciuró, número tres de Democràcia i Llibertat per Barcelona, ha demanat que les polítiques d'igualtat siguin una "realitat". Ciuró ha dubtat que existeixi "igualtat legal" entre homes i dones. "A una dona de trenta anys se la veu com una contractació de risc", ha considerat la diputada al Congrés dels Diputats, que ha indicat que la llei també va en contra dels pares que volen cuidar dels seus fills. "Només tenen dues setmanes de permís, i no poden cuidar amb la mateixa intensitat", ha considerat.

La llei de la dependència, segons Ciuró, tampoc és igualitària. El motiu de fons és que l'Estat espanyol és "carca" perquè "està anant molt per darrere de la societat actual". "Les famílies cada vegada són més plurals i diverses", ha apuntat al mateix temps que ha reclamat una Catalunya "moderna". "Volem conciliar la vida familiar amb la vida laboral, tots els estats d'Europa van en aquesta línia", ha apuntat. "Volem que el permís per cuidar infants sigui el mateix entre pares i mares", ha defensat la diputada, que ha demanat canviar la legislació.

David Saldoni, alcalde de Sallent i número vuit per Barcelona, ha estat l'encarregat de parlar de discriminació. "Això ens pot passar a tots", ha apuntat.

stats