Política 07/12/2015

Tardà veu "petulant" que Duran s'ofereixi com a ministre i li recomana una "cura d'humilitat"

Rufián lamenta que el PSOE és ara "un partit de dretes més" i censura que Podem hi pugui pactar per reformar la Constitució mentre critica les aliances d'ERC i CUP amb CDC per a la independència

Roger Tugas
3 min
Tardà i Rufián, en la roda de premsa a Efe / ACN

BarcelonaEl número dos d'ERC a la candidatura del 20-D, Joan Tardà, no sent una estima gaire profunda per al cap de llista d'Unió i líder del grup de CiU les darreres legislatures, Josep Antoni Duran i Lleida. "M'ofereixo al senyor Duran per ensenyar-li on vivim els diputats del grup mixt, li caldria una cura d'humilitat", ha defensat, fent una referència implícita a la famosa imatge del dirigent democristià en una habitació de luxe a l'hotel Palace de Madrid, i ha afegit, en referència a una entrevista a 'La Razón' on es mostrava disposat a entrar al govern espanyol: "És tan petulant que un candidat que segurament no tindrà representació o haurà de passar per les golfes del grup mixt s'ofereixi com a ministre de la monarquia!". "Em provoca una mica de ridícul, un acte d'envaniment polític que fa una mica de coseta", ha insistit encara.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat tot, Druan no ha estat l'únic que ha rebut per part dels candidats d'ERC en la roda de premsa que aquest dilluns han ofert a la seu de l'agència Efe. El cap de llista, Gabriel Rufián, ha lamentat que "el PSOE ja fa molt de temps que va dimitir de l'esquerra i de la socialdemocràcia, ara és un partit de dretes més, o de centredreta", i ha ironitzat: "Quan diuen que són d'esquerres es deuen referir al lloc on seuen en els consells d'administració". Els republicans han asseverat en aquest sentit que no donaran suport a reformes constitucionals com la que proposa el PSOE, i fins i tot Tardà ha criticat que les tesis federalistes dels socialistes són ara més laxes que quan José Luis Rodríguez Zapatero va esdevenir secretari general del partit. "Si es compara el document de Granada respecte de les propostes que defensava Zapatero, era un cert pas enrere, [...] quan parlava de l'Espanya plural s'acostava en certa manera a l'Espanya plurinacional, i ara parlen d'una singularitat, ha explicat.

De la mateixa manera, ERC tampoc no creu en les promeses de canvi de Podem, de qui no creuen que obtingui una majoria suficient i, per reformar la Constitució, haurà de pactar amb altres forces, en concret, el PSOE. "Per què, si ERC i CUP volen un pacte amb la força liberal-conservadora catalana és dolent, però en canvi Podem pot voler pactes amb la monarquia federal?", s'ha preguntat Rufián, i ha demanat que centrin els esforços en el procés constituent català que espera que aviat s'engegui: "Interpel·lem els votants de Podem, els que esperen una revolució, ja la tenim i és el procés català, ja tenim una majoria per al canvi". "En el procés constituent que obrirem ens trobarem amb Ada Colau, amb Joan Josep Nuet i els companys d'ICV, tenen el mateix interès que nosaltres a parir un procés per construir un nou país, els falta passar una pantalla que nosaltres ja hem passat", ha coincidit Tardà, que espera sumar els suports de l'esquerra alternativa catalana si el 20-D torna a guanyar el PP i es consolida un govern de dretes a la Moncloa.

I és que, segons els càlculs del número dos d'ERC, "com a màxim hi haurà una reforma epidèrmica de la Constitució, mai no hi haurà un procés constituent", un escenari que només contempla "si IU guanyés quasi amb majoria absoluta i arrossegués Podem". Si això no passa, "totes les combinacions que es poden donar tenen com a objectiu adequar al segle XXI l''status quo' del segle XVIII". En canvi, si torna a guanyar la dreta i Catalunya consuma la independència, els republicans creuen que això podria fer despertar l'esquerra estatal, que veuria com al seu costat està tenint lloc un procés constituent. "Només la proclamació de la República Catalana pot posar en qüestió el sistema del 1978 i provocar canvis", ha sentenciat Tardà.

Discrepància amb CDC dins la normalitat

En canvi, els candidats d'ERC han volgut treure ferro a les discrepàncies amb Democràcia i Llibertat, l'endemà que el seu cap de llista, Francesc Homs, afirmés que ell participaria en una ponència al Congrés sobre la reforma constitucional per defensar la independència, i que la secretària general dels republicans, Marta Rovira, li repliqués que ells no ho farien i centrarien els esforços en el procés constituent català. "El fet que dues forces tan diferents es presentin a les eleccions del 20-D amb el mateix objectiu de defensar la independència és un senyal de la victòria" ha assegurat Rufián, que creu que "la notícia seria que no hi hagués cap tipus de matís o discrepància". De fet, els candidats d'ERC han asseverat en diverses ocasions que volen exercir com a "soldats" del Parlament i, sobretot, del Govern, per ajudar a aplicar el full de ruta que esperen que aviat pactin Junts pel Sí i la CUP i que doni lloc a una investidura.

stats