Política 08/12/2015

Mas diu que una reforma constitucional deixaria Catalunya en via morta

Homs redobla els atacs contra la CUP: “Si apostessin pel seu ideari, seríem pobres i pelats”

Oriol March
3 min
Francesc Homs amb el secretari de Territori i Mobilitat, Ricard Font, i el número 5 de la llista, Miquel Puig.

PuigcerdàSi s’obre el meló de la reforma constitucional en la pròxima legislatura, Democràcia i Llibertat (DL) hi participarà exclusivament per defensar-hi la independència. En aquests termes es va expressar diumenge el candidat de la coalició, Francesc Homs, i ahir el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va ser l’encarregat d’ampliar-ne els motius des de París. “Pretendre que Catalunya es cremi ara en un procés de modificació de la carta magna seria abocar-la un cop més a una via morta”, va considerar el líder de CDC, que ja va viure en primera persona el procés de l’Estatut, una norma que va pactar personalment amb José Luis Rodríguez Zapatero a la Moncloa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president en funcions, que aquests dies ha participat en la cimera sobre el canvi climàtic celebrada a París, considera que fins que el 84% d’Espanya -un percentatge que surt de descomptar el pes de Catalunya en la població de l’Estat- no aposti per una reforma profunda, no té sentit que el Parlament elabori una proposta en ferm per modificar la Constitució. De fet, l’escenari que situen com a més probable els dirigents de la coalició sobiranista és el d’un pacte entre el PP i Ciutadans que elevi el to recentralitzador de l’administració central durant els pròxims quatre anys.

Davant d’això, Homs ha arrencat la campanya volent emetre un missatge segons el qual aquestes són les eleccions espanyoles més catalanes de la història. L’exconseller de la Presidència va defensar ahir des de Puigcerdà que cal una victòria de Democràcia i Llibertat per refermar el procés -la coalició formada per CDC, Demòcrates de Catalunya i Reagrupament es disputa el lideratge sobiranista amb ERC- i que cal aprofitar la dinàmica catalana dels comicis per insuflar ànims en un escenari de bloqueig de la investidura. Un bloqueig que neix de la falta d’acord, de moment, entre Junts pel Sí i la CUP, a pesar dels avenços en les negociacions.

La CUP, al centre de la diana

L’esquerra alternativa, de fet, va ser blanc de dures crítiques d’Homs al llarg de la jornada. En una entrevista a Onda Cero va recordar la simpatia de la CUP pel chavisme, i al vespre, des de Puigcerdà, va assenyalar que si l’esquerra alternativa apostés pel seu ideari i no exclusivament per la independència, “seríem pobres i pelats”. No és cap secret que CDC i el partit que lidera Antonio Baños al Parlament se situen als antípodes ideològics, però cap dirigent nacionalista encara no havia pronunciat una frase d’aquesta contundència.

“Si aposten pel seu estricte ideari, el procés queda encallat”, va determinar Homs. Negociadors de Junts pel Sí insisteixen aquests dies que les converses avancen a bon ritme, però encara no hi ha cap acord en ferm. Convergència defensa en cada míting, ja siguin els primeres espases o bé els teloners, que Democràcia i Llibertat representa una manera de “fer les coses bé”. Un missatge que serveix per distanciar-se de l’esquerra alternativa i, en segon terme, d’ERC.

Els retrets de Francesc Homs també es van dirigir durant la jornada d’ahir cap a l’Estat, a qui va acusar de tenir una política d’infraestructures basada en la “llotja del Bernabéu”. La falta d’inversions en aquest àmbit, sosté Democràcia i Llibertat, fa urgent la independència. Amb investidura o amb eleccions al març.

stats