Els riscos d'una Catalunya independent centren el debat electoral de 'La Sexta'

Albiol i Arrimadas pugnen per capitalitzar el front unionista i ataquen Romeva per "enganyar" els catalans sobre la pertinença de Catalunya a la UE i el pagament de les pensions en cas d'independència. La vinculació de Junts pel Sí amb la corrupció encén la recta final de la discussió

Ara
3 min

BarcelonaEl segon debat electoral televisat, aquest cop a 'La Sexta', ha tingut un clar protagonista: les conseqüències de la independència de Catalunya han centrat les intervencions dels caps de llista de les set formacions que es presenten a les eleccions del 27-S. El front unionista (capitanejat per Xavier Garcia Albiol, del PP, i Inés Arrimadas, de Ciutadans) ha atacat Raül Romeva, de Junts pel Sí, acusant-lo d'"enganyar" els catalans per "amagar" els riscos de la independència.

Albiol ha criticat "la falta de dignitat de Junts pel Sí" perquè diu que, tot i les advertències d'Europa i de dirigents com David Cameron o Angela Merkel, "no expliquen que es posen en risc les pensions" si Catalunya s'independitza. Arrimadas, que ha pugnat amb Albiol per abanderar el to més dur contra l'independentisme, ha acusat Romeva de "dir tonteries" i ha avisat que si Catalunya s'independitza "està clar que quedarà fora de la UE".

Romeva, per la seva banda, ha celebrat que el futur de Catalunya "no el decidirà ni el director d'un banc ni Merkel, sinó la gent" i ha assegurat que "les pensions estan garantides i que ens quedarem a Europa" perquè "legalment és impossible" expulsar els ciutadans de la UE que ja ho són. De fet, ha criticat la campanya de la por "immoral i indecent" de l'unionisme. Una idea que també ha defensat Antonio Baños (CUP). Baños, però, ha indicat que "el nerviosisme" sobre la pertinença o no a la UE no "va amb ells" perquè "volen sortir de la UE", a qui consideren un dels causants de la crisi per haver "imposat" polítiques d'austeritat.

En el front de la tercera via, Miquel Iceta (PSC) ha insistit en la seva proposta de reforma constitucional i ha criticat que els independentistes converteixin la pertinença o no a la UE "en una qüestió de fe" quan els tractats admeten que "es deixarien d'aplicar en aquest territori". Ramon Espadaler (Unió) ha reivindicat que el vot a Unió "no és rupturista però sí transformador" i ha defensat un pacte fiscal per "singularitzar" Catalunya a la Constitució. Lluís Rabell (Catalunya Sí que es Pot) ha defensat que el plet català se solucioni a través d'un referèndum "negociat". "És inconcebible pensar que es podrà mantenir l'"'statu quo' actual", ha sostingut.

C's relacions la corrupció amb la deriva separatista de Catalunya

La tensió s'ha fet notar a la segona part del debat quan s'ha tractat el tema de la corrupció. Després que Iceta hagi retret a Romeva que Mas no es compromet a dimitir si es demostra la corrupció de CDC, el candidat de Junts pel Sí ha promès "tolerència zero amb la corrupció i cap impunitat". "Qui la fa la paga. Si es demostra que algú està implicat en corrupció, sigui de quina llista sigui, haurà de pagar pel que ha fet", ha afegit Romeva.

La declaració més polèmica l'ha protagonitzat Arrimadas, assegurant que "la corrupció està íntimament lligada a la deriva separatista que es viu a Catalunya". "Després dels registres, del 3% [...], Mas és el més independentista de Catalunya, i vostès [en referència a Junts pel Sí] l'ajuden a tapar casos de corrupció que afecten al seu partit", ha sentenciat la de C's. Romeva, visiblement indignat, ha replicat: "1,5 milions de persones al carrer no li diuen res? Té algun respecte per la gent?".

Rabell a coincidit amb Romeva acusant Arrimadas d'haver fet una exageració, i ha recordat que Ciutadans ha donat suport en diverses ocasions al PP, partit que ha qualificat com "el més corrupte". Qui ha trencat la baralla, però, ha estat Baños. "Més que estar en contra de la corrupció, nosaltres no robem", ha dit, i s'ha referit a Catalunya com "el país del triple 16: hi ha 16 milions d'euros que per desequilibri se'n van a Madrid i ni tan sols arriben a les parts més pobres de la Península; també hi ha 16 milions més que se'n van directe a Andorra i que corresponen al frau fiscal de Catalunya; però és que encara hi ha 16 milions més que són els que acumulen els 10 catalans més rics".

stats