28/09/2015

Majoria en alta definició real

3 min
Majoria en alta definició real

BarcelonaEspectacular desplegament virtual de TV3. Uns grafismes que tornen a situar la cadena a l’avantguarda de la televisió. Sensacional el Parlament amb els diputats digitals aixecant-se dels escons. Insòlit, original i clar. Una representació visual elegant en un entorn majestuós que comunica a simple vista la rellevància històrica de l’esdeveniment. Un crac Paulí Subirà com a responsable d’imatge de l’ Especial eleccions. Tan bon punt va començar, un rètol ens advertia en pantalla que TV3 estava emetent en “alta definició real”. És a dir, que la suposada alta definició que tenim habitualment és falsa. La diferència es notava. Cruanyes, Heredia, Marquès i Prats eficients i impecables (i guapíssims tots, per cert). Un tractament informatiu a anys llum de la resta de televisions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fantàstic el pla que mostrava Romeva, Mas i Junqueras escoltant la compareixença de Duran i Lleida. Somriures per sota el nas. Immediatament després Lídia Heredia donava pas a Xavi Coral perquè els entrevistés. Però Coral no estava preparat. Junqueras va fer de periodista: “En aquests moments en Xavi Coral no té el micròfon encara i no us pot sentir. Us vaig retransmetent una mica el que passa”.

La Sexta té Indadependència

García Ferreras vivia amb la intensitat d’un gol del Madrid el moment en què Junts pel Sí perdia un diputat. Si el guanyava Ciutadans anunciava que la formació estava “ poniendo el turbo ”, com si fos un frec a frec entre els dos partits. Ferreras no pot prescindir d’Eduardo Inda, que anunciava el “gatillazo independentista ”. Va donar una exclusiva: “ Artur Mas está preparando ya la maleta para irse a trabajar a Canadá a alguna empresa independentista del señor Grífols ”.

Al plató de Barcelona, Ana Pastor tenia segurament una de les millors i més interessants taules d’anàlisi política. Errejón, Chacón, Comín, Levy, Girauta, Esperanza García, David Fernàndez i Sedó com a tertulians. La Sexta va tenir l’encert de posar un marcador permanent en pantalla que reflectia el percentatge de vots escrutats del sí (batejats com a “ Por la independència ”) i els del “ Resto ”.

Per cert, dissabte a la nit La Sexta va fer cas omís de la jornada de reflexió. A La Sexta noche van organitzar un debat sobre el procés sobiranista. I per si no fos prou van convidar el demagog Miguel Ángel Revilla per entrevistar-lo, i també li van preguntar per la independència de Catalunya. Per rematar-ho, una tertúlia sobre el frau fiscal de la família Pujol i la seva fortuna. Aperitiu impagable per a una jornada electoral a Catalunya.

Rahola protesta

A 8TV Cuní va oferir als espectadors els resultats dels sondejos de TV3 a les vuit en punt, exactament a la mateixa hora que la televisió pública. Tenint en compte que (en principi) són dades inicialment exclusives, aquesta celeritat és tot un joc de mans o una habilitat professional fora mida.

Rahola es va enfurismar quan va veure que 8TV sumava en els partidaris del no els vots de CSQP. De les poques persones que va alertar d’aquest fet.

13TV, previsible

La cadena d’Urdaci també feia especial eleccions. Jaume Jaume, de l’ANC, va ser el valent que va defensar l’opció independentista a la seva tertúlia de debat. També hi havia Jordi Cañas defensant Ciutadans. Posi un imputat al seu debat. També van portar l’artilleria pesant: Isabel San Sebastián i Cristina Schlichting. Consideraven que els resultats eren una “ sentencia de muerte para Artur Mas ”. Carmen Calvo deia que Mas havia entrat en el terreny “ de la psiquiatría ”. L’enquesta que feien a l’audiència no podia ser més contundent: “ ¿Daría la independencia a Cataluña? ” A les onze de la nit, un 38% dels espectadors deien que sí.

Contrast d’interpretacions

La paradoxa és que durant tota la campanya electoral les cadenes espanyoles han insistit en el fet que aquestes eleccions només eren autonòmiques i en cap cas plebiscitàries. Però a l’hora d’analitzar els resultats, La Sexta, TVE, Cuatro, 13TV... s’agafaven com un ferro roent a la interpretació plebiscitària dels vots. Insistien a titular que els vots del sí no arribaven al 50%.

El zàping d’una cadena a l’altra retratava una evidència. Passaves de l’alta definició de TV3 a l’alta indefinició de les cadenes estatals, que continuen analitzant el procés en clau espanyola. Per tant, la foto fixa que fan del país és borrosa i l’anàlisi imprecisa i distant. La prova és que els corresponsals a l’estranger de TV3 ens explicaven com els mitjans internacionals informaven dels resultats i tots coincidien a destacar la victòria de la independència i la castanya del partit de Rajoy. En canvi, a les teles espanyoles insistien en el clar retrocés de l’independentisme. “ Mañana va a empezar a salir el dinero de Cataluña ”, amenaçava Isabel San Sebastián. La campanya de la por continua després de les eleccions. O potser és que ells ja comencen a preparar les de desembre. O que les bruixes només saben ensenyar l’escombra.

stats