Política 22/09/2015

Podem minimitza ja els seus resultats el 27-S i s'aferra a les generals

"No hi haurà una Catalunya independent els pròxims tres mesos", assegura el secretari d'Organització, Sergio Pascual

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
Joan Herrera i Pablo Iglesias diumenge a Sabadell / EFE

MadridPodem intenta minimitzar el resultat de les eleccions el 27-S i centrar-se ja en la campanya de les generals. Les enquestes no els auguren, per ara, uns bons resultats darrere la marca de Catalunya Sí que es Pot, tot i haver-s'hi bolcat Pablo Iglesias a fons en campanya. Una campanya que reconeixen que és "difícil". És d'aquí a tres mesos que, si arriben a la Moncloa, confien poder donar resposta al procés. Fins llavors, tot el que es pugui dir o fer són "focs artificials", assegura la direcció. "No hi ha full de ruta que valgui d'aquí a les eleccions generals, i tot el que es digui al contrari és deshonest", ha dit el secretari d'Organització, Sergio Pascual, durant la roda de premsa posterior a l'executiva del partit. Una roda de premsa que s'ha celebrat, en bona part, de forma telemàtica, ja que la major part de la direcció dorm aquests dies a Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El partit de Pablo Iglesias assegura que "en els pròxims tres mesos no hi haurà una Catalunya independent, fins i tot si comptés amb tots els 'parabéns' de l'estat espanyol". D'aquesta manera, intenta no haver de mullar-se sobre les decisions que pugui prendre el govern de Mariano Rajoy en contra del procés. "Tothom sap que és una qüestió tan transcendental que no podrà ser decidida per un govern en funcions com el de Rajoy", ha afegit Pascual.

Compromís amb la llei

L'executiva està convençuda que la qüestió de la territorialitat s'obrirà a la següent legislatura, quan s'abordi la reforma de la Constitució. Podem, però, segueix sense especificar com seria aquest encaix. Això sí, Pascual ha celebrat el cara a cara entre el líder d'ERC, Oriol Junqueras, i el ministre d'Exteriors, José Manuel García Margallo, perquè acostumen a dir "la veritat" davant les "paraules hipòcrites dels seus caps".

Pascual ha assegurat que Podem complirà amb la llei, però ha intentat desviar el debat cap a altres qüestions quan se li ha preguntat sobre si donaria suport al Senat –on té representació– en una hipotètica suspensió de l'autonomia a Catalunya en aplicació de l'article 155 de la Constitució. "De forma categòrica, dic que no donarem suport al full de ruta de Mas, tampoc al Senat", ha dit fent veure que no entenia la pregunta i evitant mullar-se.

Una campanya "difícil"

Podem se sent incòmode a Catalunya. No juga en el seu terreny: l'enemic no és el de la resta d'Espanya, Ciutadans hi està més arrelat i el discurs del PSC té matisos diferents que el del PSOE. I els rivals, en definitiva, tenen altres cares. Pablo Iglesias ho admetia diumenge en una conversa informal amb periodistes: "En aquesta campanya no m'hi sento còmode, per la sofisticació del discurs, és com fer campanya en un altre país". Podem, però, ha posat tota la carn a la graella a Catalunya i ha intentat capitalitzar una marca nova i poc coneguda, així com també un candidat, Lluís Rabell, que de moment no ha tingut l'efecte que esperaven: el de Manuela Carmena. La líder d'Ahora Madrid que en quinze dies va saber conquerir el cor dels madrilenys i avui presideix l'edifici de Cibeles.

Les enquestes els situen com a tercera força, i lluny de rivalitzar amb Junts pel Sí. Catalunya sí que es Pot està necessitant una presència constant del líder de Podem a la campanya per obtenir uns bons resultats. Però el fet de no aconseguir-ho pot acabar passant factura a la seva imatge de cara les generals. El partit reconeix que es va equivocar amb el to inicial, apel·lant als 'xarnegos' i al votant de l''extraradi', i haver de demanant disculpes l'ha obligat a tornar a començar de cap i de nou.

Mentrestant, Podem ha descuidat l'altra campanya. El 27-S ha obert un llarg parèntesi i fonts del partit reconeixien que no veien importància a fer una roda de premsa després de l'executiva setmanal, quan tots els líders parlaven des de Catalunya diàriament. Però el trencaclosques català pot acabar passant una forta factura a Podem de cara a les generals. L'última enquesta de Metroscòpia per a 'El País' mostra com l'eclosió de Ciutadans els ha allunyat del bipartidisme, i que es poden acabar convertint en una crossa. Mentrestant, IU es manté amb un 5% dels vots. El candidat de la coalició d'esquerres a la Moncloa, Alberto Garzón, batalla per una confluència d'esquerres. I Iglesias cada vegada li pica més l'ullet. Acabar sumant els multiplicaria?

El fracàs de reeditar els resultats d'ICV el 2012

Les enquestes, a Catalunya, els diuen que no. L'equip de campanya de Podem, amb Íñigo Errejón –el número dos del partit– al capdavant, tenia planejat intentar construir la identitat de Catalunya Sí que es Pot a mig camí de Podem i de Barcelona en Comú. Però al final, Iglesias ha acabat fent campanya per una marca blanca de Podem. L'eix social que també ha esgrimit Romeva, exeurodiputat d'ICV, ha estat un dels punts que també ha restat a Podem. Una enquesta d''El Periódico' a finals de juny passat assumia que una "Catalunya en Comú" disputaria la victòria a "la llista del president". Ara, d'acord amb els sondejos, Catalunya Sí que es Pot s'haurà de conformar amb la tercera posició, per darrere de Ciutadans, i fins i tot podria quedar per darrere del PSC, amb una mitjana de 15 escons. Uns resultats molt similars als que va obtenir ICV-EUiA tota sola a les eleccions al Parlament el 2012: 13 escons.

stats