Portada 21/09/2015

Cort aprofitarà les canonades de la recollida pneumàtica per soterrar cablatge

Emaya comença el desmantellament de les 317 bústies del sistema fallit, en un procés que s'allargarà tres mesos i costarà 330.000 euros

3 min
Les proves de desmuntatge de les bústies han començat aquest dilluns a la Porta del Camp. AJUNTAMENT DE PALMA

L'Ajuntament de Palma aprofitarà les canonades del sistema de recollida pneumàtica de fems per a futurs soterraments de cablatge urbà i altres obres de serveis que s'hagin de fer en el centre històric, una zona sensible i complicada per a aquest tipus d'actuacions. De moment, les canonades per on abans passava el fems quedaran tapades, una vegada que es retirin les 317 bústies de recollida repartides pels carrers del centre i es repari el paviment. El procés per al desmantellament ha començat aquest dilluns amb una sèrie de proves al costat de la Porta del Camp per comprovar el procediment a seguir. La retirada no serà fàcil: les bústies tenen un gran pes i en els carrers del centre no sempre es podrà fer servir un camió grua per ajudar en les tasques. Es calcula que tot el desmantellament d'aquesta instal·lació fallida i fora de servei des de l'any 2012 s'allargarà durant tres mesos i tindrà un cost d'uns 330.000 euros.

La utilització de les canonades subterrànies per soterrat cablatge urbà i evitar excavacions al centre històric permetrà donar una altra utilitat a un sistema de recollida pneumàtica que sempre ha estat polèmic, tant pel cost i impacte visual i sonor com pel mal funcionament, i perquè fa tres anys es va col·lapsar definitivament quan només havia complit un terç de la seva vida útil prevista, que era de 30 anys. El govern municipal anterior va interposar una querella contra la UTE encarregada de les obres d'instal·lació, formada per Envac Iberia i Urbaser, i una primera sentència que encara no és ferma dictaminà que l'Ajuntament de Palma havia de ser indemnitzat amb al voltant de 19 milions d'euros per les deficiències en la construcció. A més d'això, la Fiscalia investiga presumptes sobrecostos i dobles facturacions en l'execució del projecte durant el mandat de Joan Fageda, a instàncies també de l'anterior govern municipal, presidit per Mateu Isern.

Després de mesos d'espera i que l'anterior direcció d'Emaya deixàs encarregat el projecte, finalment s'ha procedit a retirar les bústies, malgrat que encara no hi ha una sentència ferma sobre la indemnització. Això ha fet que els nous responsables d'Emaya hagin hagut de prendre una sèrie de mesures cautelars en la retirada, amb l'assessorament dels serveis jurídics de l'Ajuntament. Les bústies es precintaran després de ser retirades amb una indicació del punt d'on procedeixen, per si un jutge dictaminàs després que fos necessari realitzar noves proves pericials, i s'emmagatzemaran. De la mateixa manera s'actuarà amb les 26 vàlvules d'impulsió soterrades que tenia el sistema. Aquesta mesura provoca un problema d'espai a l'empresa municipal: necessiten uns 5.000 metres quadrats per guardar tot aquest material de manera temporal, segons ha explicat la gerent d'Emaya, Imma Mayol.

Al marge d'això, quan estigui condicionat, el punt centralitzat de recollida soterrat que feia servir el sistema i que es troba al costat de la Porta del Camp s'emprarà com a aparcament de vehicles i magatzem de material de l'empresa municipal. "Avui feim una passa important per al canvi del sistema de recollida de fems al centre de Palma", ha afirmat la tinent de batle Neus Truyol (MÉS), que també ha avançat que aquesta mateixa setmana s'encarregarà un estudi extern sobre les diferents opcions per implantar un altre sistema alternatiu de recollida de fems. Una vegada que es disposi de les diferents propostes i el seu cost, s'obrirà un procés de debat i participació amb tots els grups polítics i amb les associacions de veïns, comerciants i restauradors. El compromís municipal és que el sistema alternatiu al centre històric estigui operatiu durant l'any que ve.

stats