Especials 08/09/2011

Els àrabs dels EUA se'n riuen dels prejudicis cap a la seva comunitat

Dues setmanes després de les commemoracions dels 10 anys de l'11-S, arrancarà a Nova York el Festival de la Comèdia Arabo-americà, que pretén combatre els tòpics sobre la món àrab

Redacció
2 min
Un moment del festival, l'any 2009 / NYA ACF

BarcelonaEls dies després dels atemptat de l'11-S van ser durs per a la comunitat àrab dels Estats Units. Els mesos posteriors als atemptats al Worl Trade Center de Nova York i al Pentàgon, l'FBI va comptar més de 400 atacs contra musulmans i àrabs, 13 vegades més que l'any anterior.

Com a resposta a aquest recel d'alguns nord-americans cap a la seva comunitat, un grup de ciutadans àrabs residents als Estats Units van crear fa vuit anys el Festival de la Comèdia Arabo-americà, que pretén combatre a través de l'humor els prejudicis cap als àrabs, l'Islam i els musulmans.

“La nostra missió ha estat sempre usar la comèdia per contrarestar les percepcions negatives cap als arabo-americans i definir la nostra comunitat tal com és, sense prejudicis”, explica el cocreador del festival i comediant, Dean Obeidallah, en un comunicat. Obeidallah afirma que ara la missió del festival és “encara més crítica” que quan es va crear, tenint en compte que el moment actual és una de les èpoques “més desafiants” per a la comunitat àrab dels Estats Units, opina, coincidint amb el desè aniversari dels atemptats de l'11-S. Al EUA viuen 1,8 milions de musulmans, un 0,6% de la població, segons la CIA.

Gaddafi i Lindsey Lohan al mateix escenari

A més, enguany el festival coincidirà amb la Primavera àrab, i els organitzadors consideren que és “una oportunitat única per explicar millor què està passant en el món àrab”, afegeix un altre dels cocreadors de l'esdeveniment, el també comediant Maysoon Zayid. A més, segons ambdós responsables del festival, aprofitaran que molts dels comediants han actuat o viscut en alguns dels països on han tingut lloc les revoltes per explicar de primera mà el canvi en aquests estats.

“Som l'únic festival als Estats Units on pots veure comèdia de Muammar al-Gaddafi i Lindsey Lohan al mateix escenari”, bromeja Zayid.

El Festival de la Comèdia Arabo-americà tindrà lloc al The People's Improv Theater de Nova York del 25 al 26 de Setembre, i també es podran veure espectacles al Gotham Comedy Club, del 27 al 29 de setembre.

stats