Especials 06/09/2011

Teories conspiratives de l'11-S: les 5 més repetides

Malgrat que han passat 10 anys des dels atacs al Word Trade Center de Nova York, les teories conspiratives sobre aquest incident que ha marcat la història dels EUA no han perdut pes amb el temps

Redacció
3 min
Personal de rescat a la Zona Zero, l'11-S / Doug Kanter / AFP

BarcelonaDesprés dels atemptats de l'11-S a Nova York van aparèixer múltiples informes advocant diferents teories sobre els perquès de l'atac. Malgrat que molts dels documents han estat desmentits, sempre sorgeixen noves preguntes que qüestionen les veus oficials que expliquen els fets. Com a exemple, la BBC publica cinc de les principals teories conspiratives arran la caiguda de les Torres Bessones.

1. Fracàs en interceptar els avions segrestats

  • La pregunta: Per què la força aèria més poderosa del món va ser incapaç d'interceptar els quatre avions segrestats?
  • Teoria conspirativa: El llavors vicepresident nord-americà Dick Cheney va ordenar els militars que no interceptessin els avions
  • Informes oficials: El cas dels avions segrestats de l'11S va ser realment inusual, amb violència a bord de les aeronaus, i en què el transponedor –que identifica l'avió– va ser apagat. El mateix dia les forces aèries dels EUA van rebre un entrenament especial i el controlador Colin Scoggins va estar en contacte constant amb els militars i no va veure cap manca de resposta per part dels militars. El que sí va haver-hi és una falta de comunicació entre els controladors i els militars.

2. Caiguda de les Torres Bessones

  • La pregunta: Per què van caure tan ràpid les Torres Bessones?
  • Teoria conspirativa: Les Torres Bessones es van destruir a través d'explosions controlades a distància. Les teories es basen en la ràpida caiguda (uns 10 segons) que van tenir les torres i els incendis relativament curts (56 minuts al World Trade Center 2 i 103 minuts al World Trade Center 1).
  • Informes oficials: Un informe exhaustiu dut a terme per l'Insitut Nacional d'Estàndards i Tecnologia va concloure que els avions van malmetre columnes estructurals i van anul·lar els ignifugadors. La investigació va concloure que les demolicions es duen a terme normalment des de l'últim pis cap a munt, i en el cas de l'11-S va ser al revés. No es van trobar evidències de càrregues explosives a l'escena.

3. Atac al Pentàgon

  • La pregunta: Com un conductor amateur pot pilotar un avió comercial en una maniobra complicada i col·lisionar amb la seu de l'organització militar més poderosa del món?
  • Teoria conspirativa: El vol comercial Boeing 757 no va impactar en l'edifici sinó que va ser un míssil, una avioneta petita o un drone –avió no tripulat– el que ho va fer. Com que cada cop hi ha més informes que verifiquen que sí que va ser el Boeing el que va impactar contra l'edifici, les teories conspiratives se centren més en la hipòtesi que resulta estrany que l'avió pogués atemptar contra el Pentàgon. Argumenten que l'avió no estava en mans d'Al-Qaida sinó del Pentàgon mateix.
  • Informes oficials: Es va recuperar la caixa negra del Boeing 757 i va ser catalogada per l'FBI. Malgrat que les primeres imatges de l'atemptat no van mostrar gaires runes després de l'impacte de l'avió, i hi ha un vídeo que mostra la col·lisió de l'avió, hi ha testimonis que afirmen que ho van veure i es van trobar restes de cossos dels passatgers que van ser identificats.

4. El quart avió: United Airlines flight 93

  • La pregunta: Per què el xoc a Shanksville, Pennsilvània, va ser tan petit i per què les restes de l'avió no van ser visibles?
  • Teoria conspirativa: L'avió United Airlines flight 93 va ser abatut per un míssil en ple vol i desintegrat a l'aire. Les restes es van escampar al llarg d'una vasta àrea.
  • Informes oficials: Hi ha fotografies que demostren restes de l'avió i una gravació de veu que corrobora que va haver-hi una revolta entre els passatgers i els segrestadors que van estrellar l'avió. Les teories inicials que van dir que es van trobar restes de l'avió lluny del lloc de l'explosió al final van resultar ser falses. El vent va desplaçar algunes de les restes com papers i plàstics lluny del lloc de l'incident.

5. Col·lapse de l'edifici del World Trade Center 7

  • La pregunta: Com pot ser que un gratacel, que no va rebre l'impacte de cap avió, caigués tan ràpidament, quan cap altre gratacel s'ha desplomat per només un incendi?
  • Teoria conspirativa: L'edifici World Trade Center 7 va ser abatut per una explosió activada per control remot. Alguns científics que difereixen amb els informes oficials han analitzat de manera independent mostres de l'escena i han trobat restes de material de termita, que reacciona de manera violenta quan es calenta. Aquests científics reclamen que han localitzat tones d'aquest material i que altres explosius van ser col·locats a l'interior de l'edifici, i també dins de les Torres Bessones.
  • Informe oficial: La investigació de tres anys de l'Institut Nacional d'Estàndars i Tecnologia va concloure que l'edifici va caure arran els incendis incontrolats que en algunes zones van cremar durant set hores. No es van trobar restes d'explosius ni cap evidència que hi hagués una sèrie de detonacions a l'interior de l'edifici. Altres informes donen una explicació alternativa a perquè es va trobar material de termita a l'escena. Segons l'informe aquest la termita és un tipus de pintura i també s'utilitza per soldar peces de ferro.
stats