Especials 11/09/2011

Un minut de silenci dóna el tret de sortida al desè aniversari de l'11-S

Els actes d'homenatge es duran a terme al Memorial de l'11-S a la Zona Zero de Nova York, així com a Washington i a Shanksville (Pennsilvània)

Agències
2 min
Barack i Michelle Obama fan un minut de silenci al costat de George i Laura Bush, REUTERS

Nova YorkEl president dels Estats Units, Barack Obama, i el seu antecessor George W. Bush, entre d'altres personalitats com l'alcalde de nOva York, Michael Bloomberg, han guardat aquest diumenge al matí un minut de silenci –a les 8.46 hores del matí hora dels Estats Units– en record a les víctimes de l'11-S. El minut de silenci ha tingut lloc a la mateixa hora que el primer avió va impactar contra la Torre Nord i ha donat el tret de sortida als actes de commemoració del desè aniversari dels atemptats al Wold Trade Center. Com en cada aniversari des del fatídic 2001, tindran lloc quatre minuts de silenci: a les 8.46 h, 9.03 h, 9.59 h i 10.28 h, hora local, que són els moments en què els avions van estavellar-se contra les torres i l'hora en què van caure els dos edificis.

La cerimònia ha començat amb l'himne dels Estats Units interpretat pel cor de Brooklyn, que canta per primera vegada des de l'interior de la zona zero, on s'ha construït un parc –que s'inaugura oficialment aquest diumenge– en memòria de les gairebé 3.000 persones que van perdre la vida a l'11-S.

Obama ha llegit un fragment de la Bíblia abans que els familiars comencessin a llegir tots els noms de les persones que van perdre la vida l'11 de setembre del 2001.

Amb un gran dispositiu de seguretat –hi ha hagut algunes amenaces a nous atemptats– tot el país, amb Obama al capdavant, honorarà la memòria de les prop de 3.000 persones que van morir aquell dia a Nova York, Washington i Shanksville, Pennsilvània.

Obama i Bush participaran a l'homenatge a les víctimes a la Zona Zero, on abans s'erigien les Torres Bessones i ara s'hi ha erigit un memorial de l'11-S, que s'inaugura aquest diumenge. El recinte ocupa tres hectàrees, amb dues piscines amb cascades als murs i els noms de les víctimes inscrits a la pedra, que els Estats Units ha trigat cinc anys a construir.

Està previst que el president Obama passi pel lloc on va estavellar-se el vol 93 d'American Airlines a Pennsilvània i pel Pentàgon, a la memòria de les víctimes del vol 77. Al vespre, Obama pronunciarà un discurs, just després del Concert per l'Esperança, a Washington.

La nit de dissabte a diumenge, l'aeroport de Dulles a Washington va haver de ser parcialment evacuat per la troballa d'un objecte sospitós al recinte. La policia va aixecar l'alarma al cap de poques hores, després de comprovar que l'objecte era inofensiu.

stats