Especials 22/10/2011

Manifestació multitudinària a Bilbao: "Només demanem respecte pel dret a decidir"

És la primera gran mobilització abertzale després del comunicat d'ETA que anunciava la fi de l'activitat armada

Efe
2 min
Manifestació abertzale a Bilbao després de l'anunci d'ETA que deixa l'activitat armada / EFE

BilbaoLa portaveu de l'esquerra abertzale Mariví Ugarteburu ha demanat avui, abans del començament de la manifestació convocada a Bilbao, respecte al dret a decidir. "No demanem més que això: democràcia real ja a Euskal Herria", ha dit.

Abans de l'inici de la marxa per demanar "solucions per a Euskal Herria", han parlat per a la premsa els portaveus dels quatre convocants, les formacions que van signar l'acord de Gernika: Eusko Alkartasuna, l'esquerra abertzale, Alternatiba i Aralar.

Ugarteburu, que ha estat la portaveu de l'esquerra abertzale, ha reclamat el compromís de tots els ciutadans per "aconseguir un nou escenari de solucions integrals, tant a les conseqüències del conflicte polític com a les raons d'aquest conflicte". "Hem de solucionar la negació d'Euskal Herria com a subjecte de decisió, i hem de reclamar el respecte absolut a tots els drets civils i polítics". La portaveu abertzale ha dit que han de cessar les excuses per treballar en una solució dialogada "en la qual tots siguem guanyadors".

Preguntada per la posició de l'esquerra abertzale sobre les víctimes d'ETA, Ugarteburu ha recordat que en l'acord de Gernika van dir que "és necessari el reconeixement i la reparació a totes les víctimes del conflicte polític, i l'esquerra abertzale ja està embarcada en aquest treball". Ugarteburu ha insistit que estem en "una nova situació política plena d'esperança i il·lusió" i que per aconseguir un escenari de democràcia real "s'ha de reconèixer que el País basc és una nació, un subjecte de dret, i totes les persones que vivim a Euskal Herria hem de tenir reconeguts els nostres drets". "Ha finalitzat el conflicte armat, per fortuna, i és hora d'afrontar el conflicte polític, que no ha acabat, que segueix estant aquí", ha conclòs.

El secretari general d'Eusko Alkartasuna, Pello Urizar, ha dit que la declaració de cessament d'activitat d'ETA va ser "el primer pas d'un procés, imprescindible, però ara queda molta feina per fer". "Entenem que els milers de persones que ens ajuntem avui a Bilbao estem compromesos amb aquest procés, que ha de seguir endavant. La societat basca necessita que visquem una realitat normalitzada", ha dit.

Urizar ha afegit que els governs francès i espanyol han de respondre "en positiu" a la petició d'ETA d'un diàleg directe, "de la mateixa manera que al seu dia el govern britànic es va implicar en el procés irlandès".

El parlamentari basc d'Aralar Dani Maeztu ha assegurat que després del final de lluita armada "és el moment de reivindicar el diàleg, per reconèixer a les víctimes, per complir amb els drets dels presos bascos i per enfrontar-se al conflicte polític que hi ha en aquest país ".

El portaveu d'Alternatiba -escissió d'EB-, Oskar Matute, ha opinat que després de l'anunci d'ETA de cessament de la seva activitat "és el moment de la ciutadania, que és la que té la clau del canvi que ha d'arribar".

stats