Primavera àrab a Síria
Especials 15/02/2012

Al-Assad anuncia un referèndum mentre comença a bombardejar Hama

Les tropes del seu germà entren al centre de Damasc per fer una batuda contra els activistes de l'oposició. El pare de l'actual president va ordenar una massacre sobre la ciutat el 1982

Ara
2 min
Un tanc a Zabadani, aquest dimecres / REUTERS

BarcelonaEl president sirià Baixar al-Assad ha anunciat aquest divendres la convocatòria d'un referèndum sobre una nova constitució, en un gest que no ha suposat però una treva en la repressió sobre les ciutats rebels. Al contrari, fonts opositores denuncien l'exèrcit ha començat a bombardejar avui Hama, un atac que té un fort component polític i simbòlic, perquè va ser bombardejada pel seu Hafiz al-Assad, pare de Baixar, el 1982, en la que es recorda com la pitjor massacre de la història del país.

L'agència oficial SANA ha anunciat que el referèndum se celebrarà el 26 de febrer. El règim havia parlat la passada tardor de la convocatòria d'un referèndum i fins i tot eleccions anticipades, però les iniciatives polítiques van quedar aparcades amb l'escalada de violència, que va començar el desembre. En qualsevol cas en la situació actual és impossible que la consulta es pugui celebrar amb un mínim de garanties.

La revolta va començar el març amb demandes de reforma constitucional, però davant la repressió el moviment es va transformar en un clam per exigir que Baixar abandoni el poder.

Les forces armades del règim han començat a bombardejar diversos barris de Hama aquest matí, segons denuncien activistes sobre el terreny. Els tancs avancen de de l'aeroport cap al centre de la ciutat. Els opositors asseguren que disparen artilleria antiaèria contra les zones civils.

D'altra banda, tropes de la Quarta Divisió de l'Exèrcit, comandada per Maher al Assad, germà del president han irromput al centre del barri de Barzeh de Damasc per fer una batuda porta a porta per detenir opositors, segons expliquen veïns a l'agència Reuters. És el primer cop des de l'inici de la revolta, fa onze mesos, que les tropes es despleguen en un punt tan cèntric de la capital.

stats