Especials 05/03/2012

Alberto Fabra i Rita Barberá critiquen les protestes ciutadanes durant les 'mascletaes' de les Falles

El cap de l'executiu valencià indica que les festes no són moment de reivindicacions, mentre que l'alcaldessa creu que estan orquestrades per algun grup polític

Acn
3 min

ValènciaEl president del govern valencià, Alberto Fabra, i l'alcaldessa de València, Rita Barberá, han coincidit aquest dilluns a criticar les protestes ciutadanes que cada migdia des del passat 1 de març es realitzen sota el balcó de l'Ajuntament de València un cop finalitzada la 'mascletà'. Fabra ha assenyalat que les festes no són moment de reivindicacions sinó de "compartir l'alegria i el saber estar de totes les persones que en volen gaudir". Fabra ha dit que durant l'any "hi ha moment per mostrar oposició a qualsevol qüestió però no a les Falles". Barberá ha anat més enllà i ha qualificat els incidents de "desafortunada acció política d'un determinat grup polític" i ha dit que "això s'ha d'apartar de les Falles".

L'alcaldessa ha dit que aquest grup ha de "condemnar les actuacions que molesten el món faller i entrar en el món institucional i en la festa amb la brillantor que es mereix". Barberá ha afegit que "són dies de viure les Falles i de donar les gràcies als fallers, que tenen tot el dret del món de gaudir d'aquests dies amb tots els visitants ".

El president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, s'ha expressat en un mateix sentit i ha criticat "aquells que volen aprofitar el moment de la festa i buscar la foto" assegurant que "s'equivoquen perquè aquest és el moment de les Falles". Fabra ha conclòs que "la foto és la de les falleres, la de les festes i la de les persones que treballen per la festa".

Des del passat 1 de març, centenars de ciutadans protesten cada dia a l'hora de la 'mascletà' sota el balcó de l'Ajuntament de València. El primer dia, la sortida al balcó de l'alcaldessa i el president Fabra va estar acompanyada d'una xiulada diluïda per una megafonia que reproduïa cançons tradicionals de les festes. Des d'aleshores les protestes han continuat cada dia amb l'oposició creixent del món faller.

Convocats a través de les xarxes socials amb etiquetes a Twitter com #intifalla o esdeveniments a Facebook que convoquen a protestar durant els actes de les Falles, els manifestants reivindiquen diversos aspectes amb pancartes i llibres a la mà.

La protesta respon a diverses iniciatives per donar continuïtat a l'anomenada 'primavera valenciana' durant les Falles. Algunes convocatòries a través de les xarxes socials proposen fer visible la protesta durant les 'mascletaes', aprofitant que són retransmeses en directe per Canal9. Els manifestants proposen una xiulada general a la sortida al balcó de l'alcaldessa, acompanyada de targetes vermelles en protesta.

La iniciativa fins i tot compta amb un calendari temàtic de protestes que s'ha iniciat aquest dijous amb la consigna 'Contra la repressió policial i per la defensa de les llibertats i els drets fonamentals'.

Les jornades inclouen reivindicar millors serveis socials, educació, sanitat, justícia, memòria històrica, no-criminalització dels immigrants, igualtat de gènere, rebuig de la manipulació informativa i la corrupció, reivindicació dels drets dels treballadors, i rebuig dels privilegis de la banca, entre altres.

El món faller denuncia "violència" en les protestes

Aquest cap de setmana, diversos comunicats des del món de les festes han condemnant les protestes ciutadanes. Dissabte, les antigues falleres majors de València van remetre un comunicat als mitjans lamentant que les actuals falleres se sentissin insultades durant les 'mascletaes'. Les falleres afegeixen a la nota que les protestes ciutadanes "posen de relleu la vilesa que suposa la utilització de la violència per defensar qualsevol tipus d'idea".

Un altre comunicat, el de l'agrupació de les 23 comissions falleres de la ciutat, rebutjava les manifestacions perquè "les falles no entenen de política i en cada casal faller conviuen diferents idees i sensibilitats".

stats