Especials 22/04/2011

Setanta morts a Síria en un pols sagnant entre Baixar al-Assad i els opositors

Diverses fonts asseguren que les forces de seguretat han disparat amb foc real contra els manifestants. Si les dades es confirmen, aquest divendres hauria estat la jornada més violenta des que van començar les protestes

Reuters / Efe
2 min

DamascFins a una setantena de persones haurien mort aquest divendres en diverses ciutats de Síria durant les manifestacions polítiques contra el règim de Baixar al-Assad, segons fonts d'organitzacions de drets humans citades per l'agència Reuters.

La xifra creix a mesura que passen les hores. A mitja tarda, hora catalana, Reuters ha difós les declaracions de l'activista Ammar Qurabi, que ha dit que almenys 49 persones havien mort en els disturbis d'aquest divendres sagnant. La majoria de les víctimes haurien caigut per ferides de bala d'armes disparades per la policia, però alguns manifestants també haurien mort a causa de la inhalació de gasos lacrimògens. A més, hi ha molts ferits i uns 20 desapareguts.

Poc abans de les deu de la nit, però, el recompte ja parlava d'unes 70 víctimes mortals.

L'agència adverteix que ha estat impossible confirmar de manera independent les xifres donades per l'activista, tot i que totes les fonts opositores parlen de desenes de morts i han anat donant xifres cada vegada més altes al llarg del dia. El fet que l'accés dels periodistes occidentals a Síria estigui tan restringit impedeix tenir dades contrastades i imatges pròpies. Les agències internacionals adverteixen que les imatges facilitades són de "fonts alternatives", moltes de les quals fetes amb telèfons mòbils per participants en les mobilitzacions, i no es fan responsables d'eventuals manipulacions de les fotografies.

Desenes de milers de persones han sortit al carrer de les ciutats de Síria aquest divendres i han reclamat l'"enderrocament del règim", el que reflecteix l'enduriment de les demandes que inicialment es van centrar en les reformes i més llibertats.

Les protestes segueixen endavant tot i que Assad ha aixecat l'estat d'emergència. Posar fi a l'estat d'emergència, en vigor des de fa 48 anys, era una demanda central dels manifestants, que també busquen l'alliberament dels presos polítics i el desmantellament dels serveis de seguretat.

On hi ha hagut més víctimes aquest divendres ha estat a Izra, al sud del país, on set persones han mort per l'actuació policial durant una protesta pública en aquesta població, pròxima a la ciutat de Deraa, segons la cadena Qatar Al-Jazira.

Altres dades de la cadena i informació subministrada per la xarxa de notícies de l'oposició Shaam a la seva pàgina de Facebook han indicat que a més hi ha hagut dos morts en Douma, a la perifèria de Damasc, i un altre més a la ciutat central d'Homs.

Les víctimes s'han produït durant les manifestacions posteriors a les oracions del migdia del divendres, la celebració religiosa més important per als musulmans, en una jornada anomenada Gran Divendres per activistes de l'oposició.

En diverses d'aquestes manifestacions la policia ha utilitzat foc real per reprimir les protestes públiques, que s'han fet l'endemà que el president Baixar al-Assad signés un decret per posar fi a l'estat d'emergència, vigent des de 1963.

La derogació de la Llei d'Emergència era una de les principals exigències dels grups d'oposició, que també reclamen reformes polítiques en el règim i l'alliberament dels detinguts.

stats