MÓN
Especials 22/03/2011

Arriben els cables per portar electricitat als 6 reactors de Fukushima

Ja s'han pogut connectar al circuit elèctric els reactors 3 i 4, els últims a rebre el corrent. Un cop es revisi l'equipament, es posarà en marxa la bomba d'aigua per refrigerar el complex

Redacció
2 min
Tècnics a l'interior de la central de Fukushima, en una imatge del 2010

BarcelonaEls treballadors de la central nuclear de Fukushima han aconseguit allò que portaven dies perseguint: connectar cables elèctrics des de l'exterior fins als sis reactors del complex, un procés que les autoritats preveuen clau a l'hora de refredar la central i evitar una crisi més aguda. Segons la informació de la televisió pública NHK, en les últimes hores els operaris de Tepco han aconseguit restaurar l'electricitat als reactors 3 i 4, que eren els únics als quals no havia arribat el corrent elèctric de l'exterior. Aquesta matinada, els tècnics ja havien aconseguit portar el cablejat fins als reactors 2, 5 i 6, i una mica més tard, també a l'1. Mentrestant, en les tasques per injectar aigua hi treballen, a més de l'exèrcit nipó, equips de bombers de Tòquio i Osaka, entre certa polèmica per suposades pressions rebudes d'alguns membres del govern perquè vagin a Fukushima.

Un cop estès el cable extern d'alimentació i abans de restaurar l'electricitat, s'ha de revisar tot l'equipament dels reactors per evitar qualsevol curtcircuit. Quan s'hagi comprovat el material elèctric, es preveu posar en marxa novament la bomba d'aigua del reactor 2, un dels més afectats pel terratrèmol i el tsunami, i que ahir mateix va fumejar. Mentre segueixen els esforços per retornar l'electricitat a la planta, els equips de bombers tornen a abocar aigua sobre el reactor 3, d'on també va sortir fum ahir mateix. L'empresa propietària de la planta, Tepco, assegura que avui també s'ha pogut veure una columna de fum provinent d'aquests reactors però ha indicat que es tracta possiblement de vapor i no suposa un perill per als operaris a la zona ja que els nivells de radiació no han pujat de manera inusual en aquestes àrees.

La situació, reactor per reactor


La catàstrofe que va viure el Japó l'11 de març va provocar seriosos danys en els sistemes de refrigeració de la planta de Fukushima, fet que va provocar diverses explosions i l'emissió a l'exterior de material radioactiu. Els reactors 1, 2 i 3 estaven operatius en el moment del sisme, mentre que les unitats 4, 5 i 6 estaven passant una revisió. A dia d'avui, la situació als reactors 5 i 6 està aparentment controlada, mentre que en el 4 continuen els esforços per evitar un sobreescalfament. 


L'àrea d'evacuació romandrà estable


L'executiu japonès ha insistit avui que de moment no s'ampliarà l'àrea d'evacuació, establerta en un radi de 20 quilòmetres al voltant de la central, mentre que als residents entre 20 i 30 quilòmetres de distància de Fukushima se'ls ha instat a no sortir de casa i mantenir portes i finestres tancades. Tepco ha reconegut avui que la radiació ha contaminat també la zona marítima propera a la central nuclear, on aquest dilluns s'han detectat nivells de radioactivitat més alts que els habituals.

stats