Síria
Especials 12/05/2011

L'entorn familiar de Baixar al-Assad el desplaça en la repressió de la revolta

El seu cosí i cunyat asegura que les decisions es prenen de manera conjunta al clan. El seu germà petit dirigeix la repressió

Agències
2 min
Estudiants universitaris d'Alep, en una manifestació contra el règim. AL-JAZIRA

Beirut / JerusalemL'entorn familiar de Baixar al-Assad està afrofitant la crisi oberta al país per la revolta popular per ampliar el seu pes dins del règim. El multimilionari Rami Makhlouf, cosí i cunyat del dictador, ha afirmat que les decisions es prenen " de manera conjunta dins de la família" i que el clan "està disposat a lluitar fins al final".

El president, que va heretar la presidència del seu pare, Hafiz, després de la mort del seu germà gran en un accident de cotxe, sempre ha estat considerat pels analistes com una figura feble dins del règim, en què el les forces de seguretat i el partit Baas tenen una posició hegemònica. El president no ha tornat a aparèixer en públic des del 30 de març, quan va pronunciar un discurs de molt poc relleu polític al davant del Parlament. A la premsa siriana són els altres membres del clan els qui donen la cara per defensar el règim. La notícia no confirmada que la dona i els fills del dictador haurien fugit a la Gran Bretanya ha contribuït a fomentar els dubtes sobre el lideratge efectiu d'Al-Assad. De fet el que es qüestiona és si, en algun moment del seu mandat, que va començar el 2000, ha arribat a controlar efectivament els ressorts del poder.

També sembla que són els membres del clan com el germà petit d'Al-Assad, Maher, els qui estan dirigint la repressió. Segons fonts de l'oposició, que no han pogut ser contrastades perquè el règim impedeix l'accés al país de la premsa internacional, 19 persones van ser assassinades ahir per les forces de seguretat en diverses ciutats de Síria, pels bombardeigs des de tancs o els trets de franctiradors. Des de l'inici de les manifestacions haurien mort al país unes 800 persones, afirmen fonts del camp democràtic.

stats