LES REVOLTES AL MÓN
Especials 20/06/2011

Avui comença el judici contra l'expresident tunisià Ben Ali

En el procés també està acusada la seva dona, Leila. Tots dos estan escapats de la justícia a l'Aràbia Saudita des del 14 de gener. Sobre ells pesen 93 acusacions

Agències
2 min
L'expresident tunisià, Ben Ali, i la seva dona, Leila, en una imatge d'arxiu / EFE

TunísiaEl judici contra l'expresident tunisià, Zine El Abidine Ben Ali, i la seva dona, Leila Trabelsi, ambdós pròfugs de la justícia des que van escapar del país el passat 14 de gener, s'inicia aquest dilluns per tractar la primera de les 93 acusacions que pesen sobre tots dos. El matrimoni presidencial va fugir del país durant les protestes contra la corrupció del règim, i va trobar refugi a l'Aràbia Saudita, on roman des de llavors.



Acusat, entre altres càrrecs, d'homicidi voluntari, abús de poder, complot contra la seguretat de l'Estat, malversació de cabals públics i blanqueig de diners, Ben Ali s'enfronta a una condemna que va des dels cinc anys de presó fins a la pena de mort. El govern de transició tunisià ha reclamat sense èxit que se'l detingui i se'l traslladi a Tunísia per ser jutjat per aquestes i altres acusacions.



Ben Ali nega els càrrecs

En un comunicat difós pels seus advocats al Líban, el deposat dictador tunisià ha rebutjat totes les acusacions. Ben Ali nega que hagi estat en possessió de les fabuloses sumes de diners trobades a la seva residència que li atribueixen les autoritats i assegura que les armes trobades en els escorcolls són de caça, i obsequi de mandataris estrangers. Igualment rebutja la imputació de consum d'estupefaents.



L'origen de la protesta


Les protestes que van desembocar en la fugida del país de Ben Ali van començar el desembre passat després que el jove Mohammad Bouazizi es calés foc a la localitat de Sidi Bouzid en protesta pels maltractaments policials i de les autoritats locals. La protesta social va posar fi a la dictadura de Ben Ali en la que va ser anomenada Revolució del Gessamí, en la qual van perdre la vida unes 300 persones.

stats