Bahrain
Especials 17/04/2012

Bahrain continua violant els drets humans a una setmana del Gran Premi de F-1

La credibilitat de les teòriques reformes del règim perilla, més d'un any després que hi comencessin les revoltes contra el govern. Amnistia Internacional denuncia que les forces de seguretat continuen torturant i fent detencions il·legals

Ara
2 min
Un home ondeja una bandera bahrainiana a l'ambaixada del país a Londres aquest dilluns. / LEON NEAL / AFP

BarcelonaUn nou informe d'Amnistia Internacional (AI) revela que el govern de Bahrain continua cometent violacions dels drets humans, i que les reformes que teòricament ha implantat, no han millorat la situació. "Amb els ulls del món posats a Bahrain davant la celebració del Gran Premi de Fórmula 1, ningú ha de fer-se il·lusions que la crisi de drets humans del país s'ha acabat", ha afirmat Hassiba Hadj Sahraoui, directora del Programa Regional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica d'AI, segons un comunicat de l'entitat.

"Les autoritats intenten presentar la imatge d'un país en vies de reforma, però seguim rebent informes de tortura i ús innecessari i excessiu de la força contra els manifestants. Les reformes han estat només superficials", ha afegit Sahraoui. El govern del país del Golf, segons el document, ha malgastat la seva inversió econòmica en experts internacionals que havien d'investigar i ajudar-lo en el procés reformista.

Tortures policials i impunitat

L'executiu s'havia compromès a exigir comptes als membres de les forces de seguretat responsables de violacions dels drets humans contra els manifestants –inclosos vuit policies acusats de morts durant les protestes– i va crear un departament oficial ad hoc. No obstant, no s'han exigit responsabilitats a cap comandament, i tots mantenen el càrrec.

D'altra banda, l'organització denuncia que desenes de presos han estat jutjats sense garanties davant tribunals militars, i condemnats només pel fet de dirigir protestes antigovernamentals i participar-hi sense violència. Els casos més notoris han estat els de 14 opositors detinguts al març i abril del 2011 i acusats d'"establir grups de terror per enderrocar el règim"; està previst que el proper 23 d'abril es conegui la decisió sobre el seu recurs d'apel·lació. Un d'ells, l'activista de drets humans Abdulhadi al-Khawaja, porta més de dos mesos en vaga de fam.

A més, AI informa que, malgrat la creació d'un nou codi de conducta per als membres de les forces de seguretat, aquestes segueixen fent un ús innecessari i excessiu de la força contra manifestants, i especialment del gas lacrimògen, que ha causat diverses morts els últims mesos. L'organització també ha rebut informes de tortures i maltractaments dels arrestats en centres de detenció no oficials, com edificis oficials buits, vehicles policials i espais a l'aire lliure. AI xifra el total de morts des de l'inici de les protestes al febrer del 2011 en almenys 60.

stats