REVOLTA CONTRA DAMASC
Especials 10/04/2012

Baixar al-Assad incompleix el termini de l'ONU i la Lliga Àrab per aturar la violència a Síria

El pla de pau de Kofi Annan queda en paper mullat. L'exèrcit continua bombardejant Homs i hi ha enfrontaments a les fronteres amb Turquia i el Líban

Ara
2 min
Imatge de bombardejos a Homs, en un vídeo pujat a Youtube el 9 d'abril / AFP-YOUTUBE

BarcelonaBombardejos a Homs, la ciutat màrtir de la revolució. Així és com el règim sirià ha traspassat la línia roja del pla de pau de l'ONU i la Lliga Àrab, que fixava el 10 d'abril com a data límit per a la retirada de les tropes de les ciutats rebels. Durant tota la nit hi ha hagut xocs a la frontera amb Turquia, al nord del país, i amb el Líban, al sud, segons la premsa sobre el terreny. Almenys 100 persones, moltes d'elles, civils, van morir dilluns per la repressió, segons fonts opositores.

Oficialment, Damasc s'havia compromès amb el pla de l'enviat especial Kofi Annan, que tenia un ampli consens internacional, incloent-hi els aliats tradicionals de Síria: Rússia, la Xina i l'Iran. Des de l'anunci de l'acceptació del pla, però, les forces de seguretat i l'exèrcit han intensificat la repressió sobre l'oposició en una escalada de violència que ha deixat centenars de morts.

El pla Annan preveia el compromís dels dos bàndols amb la fi de les hostilitats i l'obertura d'un procés polític que ni tan sols fixava com a condició que Al-Assad abandoni el poder. El calendari fixat preveia que les tropes es retirarien de les ciutats aquest dimarts, i que dimecres començaria un alto el foc complet, mentre es garantia l'accés de l'ajuda humanitària a les poblacions més afectades, la llibertat de moviments de la premsa internacional dins del país i la llibertat de manifestació.

Rússia pressiona el règim i Damasc assegura que ha començat a implementar el pla d'Annan

L'acord, que després d'un any de revolta i més de deu mil morts era el primer pla internacional amb possibilitats d'aplicar-se, és ara paper mullat. Tota la iniciativa queda en mans dels aliats de Síria, per forçar un canvi de postura del règim. El ministre d'exteriors sirià, Whalid Al-Moualem, ha viatjat a Moscou per entrevistar-se amb el seu homòleg rus, Sergei Lavrov, mentre que Annan té previst desplaçar-se a Teheran.

Lavrov ha demanat a Damasc que actuï "amb més decisió" per implementar els punts del pla d'Annan però també ha demanat a la resta d'estats que utilitzin "la seva influència en l'oposició per aturar la violència".

El ministre d'exteriors rus ha anunciat que Moualem li ha dit que Damasc ha començat a implementar les peticions d'Annan pel què fa a "l'ús d'armes" en zones urbanes. Moualem ha assegurat que les tropes s'han començat a retirar d'algunes ciutats però que "vincula l'aturada de la violència a l'entrada de la missió d'observadors" al país. El representant de Damasc ha afegit que el règim "vol decidir qui forma part" d'aquesta missió internacional.

L'ONU ha enviat una missió tècnica a Damasc per valorar com desenvolupar la tasca dels observadors al país.

stats