FEM BCN CULTURA
Especials 19/03/2011

Barcelona surt a escena

Creixen el nombre i la diversitat de sales

A. Pleguezuelos
4 min
La seu del Teatre Lliure de Montjuïc / SCOTT CHASSEROT

BarcelonaPer tal de promoure les arts escèniques com a part del projecte de capitalitat cultural, durant els últims anys l'Ajuntament de Barcelona ha acompanyat el treball d'empresaris i professionals del sector, ha donat suport als projectes de creació que renoven els llenguatges escènics i els ha ofert les condicions més òptimes de treball, i ha cercat noves fórmules que permeten ampliar els públics de sales i festivals. És la garantia que, més enllà dels bons moments actuals, permetrà a Barcelona assegurar el futur de les arts escèniques.

Inauguracions i reobertures

Sota aquestes premisses, durant els últims anys ha crescut a la ciutat el nombre de sales i equipaments escènics gràcies a les inversions fetes en la seva reforma i rehabilitació, tant dels equipaments públics com del circuit privat. Les ajudes han estat promogudes per les administracions públiques de la mà dels emprenedors, la qual cosa ha estat clau per permetre un desenvolupament d'èxit.

En concret, actualment funcionen a Barcelona 47 sales i espais per a les arts escèniques. La inauguració i la reobertura de les sales ha estat particularment intensa durant els últims anys.

Equipaments públics i privats

Les sales i els equipaments públics, com a referents per al desenvolupament de les arts escèniques, han merescut una atenció particular en aquests anys i la contribució de l'Ajuntament en les obres de millora els ha permès desenvolupar plenament el programa artístic proposat pels seus directors i avalat pels seus òrgans de govern. Les actuacions portades a terme en el camp de la reforma i ampliació dels grans equipaments públics d'arts escèniques de la ciutat han estat tres: la reforma i reobertura de la seu de Gràcia del Teatre Lliure, la reforma dels espais del Centre d'Arts del Moviment al Mercat de les Flors i la nova sala polivalent de l'auditori del CCCB.

D'altra banda, el suport a la reforma o l'ampliació de les sales de teatre del circuit privat ha estat l'altra actuació principal per al desenvolupament de les arts escèniques. Aquesta ajuda s'ha donat tant a través del suport directe als emprenedors responsables de les sales com en la cooperació amb altres administracions per a la reforma dels teatres. En els últims tres anys les principals actuacions sobre el conjunt de sales de teatre han estat la rehabilitació de l'Antic Teatre, el projecte Arteria Paral·lel, la rehabilitació del Teatre Lliure de Gràcia i la reforma i rehabilitació del Teatre Goya.

Petites remodelacions

A banda dels projectes de reforma dels espais, l'adaptació i la modernització dels equipaments, també s'ha promogut la realització d'obres menors d'adequació dels espais. Aquestes actuacions han estat finançades pel Consorci de Rehabilitació i Equipament de Teatres de Barcelona, en què l'Institut de Cultura de Barcelona participa amb l'Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC) i l'Instituto Nacional de las Artes Escénicas y la Música (INAEM).

L'Ajuntament de Barcelona ha invertit en aquestes accions uns 750.000 euros, el 20% del total d'aportacions del Consorci. Alguns dels equipaments beneficiats per aquesta iniciativa entre el 2007 i el 2009 han estat el Teatre Tívoli, el Teatre Apolo o el Teatre Romea.

El Grec, líder en el suport local

El suport que es dóna de manera directa a les companyies locals de teatre, dansa i circ té un apartat molt important en els programes que són responsabilitat directa de l'Institut de Cultura, és a dir, el Festival Grec i el programa de festes (la Mercè, Santa Eulàlia, etc.).

En aquest sentit, el Festival Grec, sense dubte, és el primer festival en suport a la producció de companyies catalanes, amb prop d'1,2 milions d'euros anuals en produccions locals. Noms destacats de les arts escèniques com ara Calixto Bieito, José Sanchís Sinisterra, La Fura dels Baus, Carme Portaceli, Andrés Corchero i Rosa Muñoz, Joan Ollé o Lanònima Imperial han estat en la programació del Festival Grec en els últims quatre anys, per citar alguns exemples.

Omplir les butaques

Segons les estadístiques recollides per l'Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya (Adetca), els teatres de Catalunya van acollir durant la temporada 2009/2010 més de 2.600.000 espectadors, cosa que representa una ocupació de més de la meitat de les sales de la ciutat, gairebé un 55%. Les dades assenyalen que es manté una evolució positiva respecte als últims anys, en què el total d'aforament disponible a la ciutat ha augmentat enormement. Això vol dir que la tendència per al futur del teatre és optimista.

En aquest sentit, la capacitat d'atreure públic és fonamental per al desenvolupament de les propostes en arts escèniques. Per aquest motiu és necessari destacar l'esforç els últims temps que molts equipaments i sales de la ciutat han fet. És el cas del Mercat de les Flors a través de programes com el Dan Dan Dansa, les propostes adreçades a un públic familiar que s'han pogut veure al Festival Grec o el programa Petit Liceu, una proposta per acostar l'òpera als més petits (a partir dels dos anys) i que contribueix sens dubte a crear els públics de demà per a l'òpera i les arts escèniques de la ciutat. Amb l'objectiu d'acompanyar aquesta tasca, l'Institut de Cultura de Barcelona dóna suport a iniciatives que pretenen ampliar les bases de públic per al teatre, la dansa i el circ.

Entrades 'last minute'

Entre aquestes accions, trobem la iniciativa Tiquet Rambles. Aquests espais obren tant per oferir informació dels espectacles i activitats que es presenten a la ciutat (teatre, música, cinema, museus, etc.) com per convertir-se en un punt de venda. El seu horari és de dilluns a diumenge i de deu del matí a dos quarts de nou del vespre ininterrompudament.

En la inauguració d'aquest servei ha estat imprescindible la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona a través de l'Institut de Cultura i l'Adetca, conjuntament amb els dos serveis de ticketing més importants de Catalunya (Serviticket i Telentrada). Dins d'aquest nou servei, al Palau de la Virreina s'ha instal·lat el punt Last Minute de venda d'entrades de teatre al 50% des de les tres hores abans de l'inici de l'espectacle.

Una altra iniciativa en aquest sentit ha estat la senyalització dels teatres de Barcelona als districtes on es registra un nombre més alt d'aquests equipaments. Aquesta tasca inclou aprofitar els pals indicatius de monuments per afegir-hi les indicacions dels teatres corresponents. Per últim i també amb l'objectiu d'incrementar el nombre d'assistents a les representacions, des de l'any 2009 el Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona acull una conferència prèvia a la gala de presentació de la temporada teatral de Barcelona.

stats