Especials 10/03/2012

“Volem gent que s’entusiasmi amb el Raval”

Javier Alegría és un dels portaveus del grup que va promoure el Moviment Raval Viu, una iniciativa que està en marxa des de principis d’aquest mes de març i que pretén reivindicar els aspectes positius del barri.

3 min
Raval Viu

Sempre has viscut al Raval?

No, hi vaig arribar fa trenta anys. I des de llavors el barri ha canviat moltíssim. És un barri que ha passat per processos molt traumàtics, però sempre hi ha hagut molta implicació dels veïns. Ara és un molt bon barri per viure si t'agrada la cultura, la diversitat o viure a prop del centre de la ciutat.

Per què vau promoure el moviment Raval Viu?

Perquè massa sovint quan dius que vius o treballes al Raval et miren amb un gest condescendent. I això s'ha d'acabar. Per què és dolent viure al Raval? Té una història i uns monuments increïbles, i una activitat cultural impressionant. Qui fa el gest condescendent potser pensa en la inseguretat, la prostitució o els problemes de convivència... Al Raval hi ha bona convivència! O, com a mínim, no hi ha pitjor convivència que en molts altres barris i ciutats. El problema és que se'ns ha estigmatitzat. Es considera que quan en una zona hi ha més d'un 25% de població estrangera hi comença a haver un risc greu de conflictes de convivència. Però al Raval hi ha gairebé un 50% de població estrangera i, en canvi, no hi ha conflictes rellevants de convivència. Els suburbis de París van cremar durant les onades de violència, però aquí no ha passat res de tot això.

No tothom té aquesta percepció del Raval.

Aquesta percepció. Precisament l'objectiu del Moviment Raval Viu és canviar aquesta percepció, perquè no s'adiu amb la realitat. Al Raval hi ha problemes, però com en molts altres llocs. El que passa és que quan es parla del barri sempre se subratllen aquests problemes i mai es fa esment del potencial que té. Al Raval hi ha el doble de teatres que al Paral·lel, per exemple, i passen més desapercebuts. A més, aquí hi tenim el CCCB, la nova Filmoteca, el Macba, el Museu Marítim...

I per què creu que no es parla dels aspectes positius?

Perquè els mitjans de comunicación solen parar més atenció als conflictes que a les notícies positives i en alguns moments el barri també ha aparegut en el debat polític. Si hi ha una prostituta als porxos de la Boqueria, la foto apareix en tots els diaris, però no es fa ressò dels centenars d'actes culturals i socials que en aquell mateix moment se celebren al barri i en què hi ha implicada moltíssima més gent.

S'exageren els aspectes negatius?

Sí, però també hem de fer autocrítica i reconèixer que quan s'han exagerat les coses negatives, no ha sorgit cap veu del barri en sentit contrari. És per això que creiem que s'ha de fer una gran tasca de comunicació i, de fet, aquest és el principal sentit del Moviment Raval Viu.

Cal que els veïns reivindiquin el barri?

Cal que s'expliquin les coses positives que es fan al barri, que són moltes. I qui millor per fer-ho que els mateixos veïns, les associacions i les entitats del barri? Ningú pot tenir tanta credibilitat comnosaltres, que som els que vivim i treballem aquí cada dia.

Potser es parla més dels aspectes negatius per denunciar-los o per intentar millorar-los.

És evident que al Raval hi ha problemes, però qualsevol persona, empresa o col·lectiu que vulgui millorar ha d'assumir dues tasques: detectar els aspectes negatius i potenciar els positius. Ja hi ha moltes veus que insisteixen en els aspectes negatius. Però no hi ha ningú que potenciï i visibilitzi la feina positiva que es fa al barri. La imatge del Raval és pèssima perquè no se'n coneix la cara positiva. Tots els que estem orgullosos del nostre barri ens hemde fer sentir. Necessitem i animem a tothom que estimi el barri a participar en el Moviment Raval Viu. Volem gent que s'entusiasmi amb el Raval.

La presentació oficial del Moviment Raval Viu es va fer l’1 de març. De moment, el principal canal de difusió que utilitzen és un pàgina de Facebook, que ja té gairebé 1.300 seguidors i que els serveix per anunciar l’agenda del barri, penjar fotografies i crear missatges en positiu. El Moviment Raval Viu és una iniciativa veïnal que no està vinculada a cap partit polític i es va començar a promoure fa gairebé un any per donar rellevància a tot el potencial del barri del Raval. En aquest sentit, des del Districte de Ciutat Vella s’ha mostrat la voluntat de donar suport a totes les entitats que contribueixin a la millora de tots els seus barris.

stats