Especials 03/06/2012

Mor Josep Lluís Bausset, un dels pares del nacionalisme valencià

Mestre de professió i vocació, va treballar intensament per la normalització i difusió del català al País Valencià. Avui ha mort a l'Alcúdia a l'edat de 101 anys

Salvador Almenar
2 min
Acció Cultural del País Valencià va retre homentage a Bausset l'any 2010 / ACPV

ValènciaJosep Lluís Bausset ha mort avui a l'Alcúdia a l'edat de 101 anys. Mestre de professió, Bausset era un dels principals referents del nacionalisme valencià. La seva ingent tasca com activista polític i cultural ha estat reconeguda amb les més importants distincions concedides als Països Catalans.

Va néixer en la localitat valenciana de Paiporta en 1910, encara que els seus primers anys de vida estan repartits entre la seva ciutat natal i l'Alcúdia. Es llicenciarà a Madrid en Farmàcia però immediatament va tornar a València. En els anys 30 comença la seva tasca com activista polític i el seu treball en favor de la llengua amb la participació en la redacció i signatura de les Normes de Castelló en 1932.

Després de la guerra civil, va patir les represàlies de la dictadura franquista i perd la seva condició de professor. Instal·lat a València coneix a Joan Fuster, amb qui compartirà una gran amistat. Manuel Sanchis Gaurner també formarà part del seu cercle íntim d'amics.

En 1974 es convertirà en un dels fundadors del Partits Socialista del País Valencià. Per aquell temps, el partit sorgeix amb una clara vocació nacionalista on es reconeix la seva vinculació amb els Països Catalans. En 1979 també participarà en la fundació de l'entitat Acció Cultural del País Valencià. Encara que en 1980 es jubila com a professor d'institut, la seva tasca en favor de la difusió de la llengua continuarà com a mestre de valencià en la campanya Carles Salvador.

Ha rebut nombrosos reconeixements com el premi Ventura pel compromís cívic de la Universitat de València i també va rebre el Premi d'Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla. També va rebre el Premi Valencià de l'Any de la Fundació Huguet. Per part de la Fundació Ernest Lluch, també va rebre el reconeixement en nomenar-lo membre del seu comitè d'honor. L'Ajuntament de l'Alcúdia també ho va fer dedicant-li un carrer amb el seu nom i distingint-lo com a fill predilecte de la ciutat.

Entitats com Acció Cultural del País Valencià, Escola Valenciana o la Societat Coral el Micalet, també van retre homenatge a la seva feina com un dels principals dinamitzadors de la cultura valenciana.

stats