Especials 19/06/2012

El govern valencià recula i no declararà Bé d'Interès Cultural els correbous i les corrides de toros

La iniciativa de protegir els espectacles taurins sols ha tingut l'informe favorable de la Universitat Catòlica. Els tràmits per protegir-los van començar el març de 2010

Efe/ara
1 min
Les entitats animalistes no demanen la prohibició dels correbous sinó només de les varietats en què, diuen, es maltracta els animals.

ValènciaMés de dos anys després de començar els tràmits per declarar Bé d'Interès Cultural (BIC) els correbous i les corrides de toros, el govern valencià no ha aconseguit els informes favorables d'almenys dues institucions per poder protegir aquests espectacles, tal com regula la llei de patrimoni valencià. Sols la Universitat Catòlica de València va donar suport a la iniciativa, mentre que la Universitat de València i l'Acadèmia de Sant Carles de Belles Arts no van considerar la tradició un element suficient per protegir els toros. El Consell Valencià de Cultura, per la seva banda, no va arribar a aprovar cap resolució sobre el tema.

Amb aquesta situació d'"empat tècnic", la conselleria de Cultura ha decidit paralitzar la tramitació del BIC, que no podrà ser represa en un període de tres anys si no és a petició d'una de les entitats consultives. Pel govern valencià, la divisió d'opinions en les institucions és "el fidel reflex del que passa a la societat", on la gent està a favor de protegir la festa però existeix "la controvèrsia" del maltractament animal.

La declaració BIC dels espectacles taurins va ser una iniciativa sorgida també amb molta polèmica. Part de l'oposició va entendre la decisió de Francisco Camps d'iniciar aquest expedient el març del 2010 com una resposta al debat parlamentari de Catalunya que, mesos després, acabaria amb la prohibició de les corrides de toros. Els governs de Madrid i Múrcia també van decidir protegir aquests espectacles.

stats