UNIÓ EUROPEA
Especials 25/04/2012

Brussel·les porta Hongria al Tribunal de Justícia de la UE

La Comissió Europea assegura que denunciarà el govern de Víctor Orban per no respectar la independència de l'autoritat de protecció de dades i per la llei sobre l'edat de jubilació dels jutges

Efe
1 min

Brussel·lesHongria haurà de respondre davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, però no ho farà per la reforma constitucional més polèmica. La Comissió Europea (CE) ha dit aquest dimecres que denunciarà a Hongria davant del tribunal per no respectar l'autoritat de protecció de dades i per la llei sobre l'edat de jubilació dels jutges.

La polèmica amb el Banc Central, tancada

Però la llei més polèmica no acabarà davant d'un jutge. La Comissió ha acceptat els compromisos del govern hongarès per aprovar mesures que garanteixin la independència del Banc Central, per tant "està disposat a tancar el cas", ha anunciat el portaveu comunitari, Olivier Bailly, en una roda de premsa.

Pols amb els acomiadaments forçats

Pel que fa el cas de la llei sobre la jubilació obligatòria anticipada de jutges, notaris i fiscals, com que està previst que la mesura entri en vigor aquest mateix any, la Comissió demanarà al Tribunal que l'examini "d'urgència". L'Executiu europeu considera que avançar l'edat de retirada d'aquest col·lectiu dels 70 als 62 anys suposaria que el 10% dels jutges i el 25% dels notaris es jubilin aquest anys sense poder escollir si desitgen o no seguir exercint.

Pel que fa la protecció de dades, la Comissió constata "diverses millores" però destaca que el comiat del president de l'autoritat competent –el mandat del qual expirava el 2014– segueix suposant una infracció dels tractats comunitaris que fractura la independència de l'organisme.

stats