Especials 08/05/2012

Brussel·les considera il·legals les ajudes del govern valencià a la Ciutat de la Llum

La Comissió Europea considera que el finançament públic per aquest projecte no es va fer segons "les condicions del mercat". També posa en dubte que la decisió de crear un nou centre cinematogràfic –al marge dels que ja hi ha a Madrid i a Barcelona– respongués a raons "comercials"

Efe
2 min

Brussel·lesLa Comissió Europea (CE) ha declarat avui il·legals les ajudes concedides per la Generalitat valenciana als estudis cinematogràfics Ciutat de la Llum d'alacant, i ha demanat al govern espanyol que recuperi 265 milions d'euros invertits en la creació d'aquest centre audiovisual.

La CE considera que el finançament públic per aquest projecte no es va fer segons "les condicions del mercat", motiu per al qual "han de ser retornats pel beneficiari", segons assenyala el comunicat de premsa, en què també es posa en dubte que la decisió de crear un nou centre cinematogràfic –al marge dels que ja hi ha a Madrid i a Barcelona– respongués a raons "comercials".

"El sector cinematogràfic espanyol és dinàmic i competitiu", ha assenyalat el comissari europeu de Competitivitat, Joaquín Almunia, que ha defensat que "no hi ha cap necessitat de destinar diners públics al finançament d'un nou operador".

Almunia ha afirmat que finançar amb diners públics uns estudis en concret penalitza tant als ja existents com aquells que podrien entrar en el mercat i que no reben aquestes ajudes. També ha afegit que, "en l'actual clima econòmic, les conseqüències poden ser desastroses".

La Comissió Europea va obrir una investigació en profunditat el 2008 arran de diverses denúncies per determinar si el finançament que la Generalitat Valenciana concedia a la Ciutat de la llum complia amb la normativa europea que regula les ajudes d'Estat.

L'executiu europeu va arribar a la conclusió que el mercat europeu dels grans estudis cinematogràfics és molt competitiu, i que cada vegada ho és més per l'adhesió de dotze nous Estats membres a la UE, el 2004 i el 2007, on se situen grans centres audiovisuals.

La CE assenyala en el comunicat que tant l'avaluació econòmica "en profunditat" sobre aquest projecte com un informe extern independent del pla de negoci conclouen que "un inversor privat no hauria finançat el 100% la Ciutat de la Llum".

El president valencià, Alberto Fabra, va defensar la setmana passada a Brussel·les, després de reunir-se amb Almunia, que els serveis jurídics de la Generalitat valenciana consideren que "es va actuar de forma correcta".

"Hem insistit que actuem segons la llei, i que no hi va haver competència deslleial" en la concessió del projecte, va assegurar Fabra.

stats