GRAN BRETANYA
Especials 23/01/2013

Cameron convocarà un referèndum sobre la pertinença del Regne Unit a la Unió Europea

El primer ministre britànic defensa que Brussel·les renegociï la seva relació amb Londres. La consulta es farà abans de finals del 2017 si els 'tories' guanyen les eleccions

Ara
2 min
Cameron, en el discurs sobre Europa. ARA

BarcelonaEl primer ministre britànic, David Cameron, ha anunciat la convocatòria d'un referèndum sobre la pertinença del Regne Unit a la Unió Europea. Ho ha fet aquest dimecres al seu esperat discurs sobre Europa. La consulta, en qualsevol cas, quedarà supeditada al fet que els 'tories' guanyin les eleccions previstes per al 2015, en què Cameron defensarà la seva postura personal: que Brussel·les renegociï amb Londres les condicions de la seva adhesió a la unió.

La convocatòria és una resposta a l'ala euroescèptica del partit conservador, i s'hauria de celebrar abans que s'acabi el 2017. La pregunta serà "quedar-se o sortir" de la UE.

"Liderem la lluita pel lliure comerç. No sóc un aïllacionista, però vull un acord millor per a la Gran Bretanya i també per a Europa", ha dit Cameron. "Vull que la UE sigui un èxit, i vull que els britànics no n'hàgim de sortir", ha reblat.

L'Europa de les dues velocitats

Cameron ha apostat per una visió d'Europa que es limiti a un mercat comú, i ha dit que el procés d'integració política "no respon als interessos britànics". "Ja n'hi ha prou de parlar d'una Europa a dues velocitats i de gent que perd el tren. Som una família de nacions democràtiques, amb un principi fundacional, que és més un mercat comú que una moneda comuna. Els que som fora de l'euro assumim que els que són dins han de fer grans canvis institucionals. Cal acceptar la diversitat i no imposar obligacions des del centre, si es vol mantenir la unitat d'Europa", ha dit el 'premier' britànic.

El líder conservador aposta pel canvi: "Més del mateix no assegura un futur a llarg termini per a l'eurozona. Més del mateix no farà que la UE pugui competir amb les economies emergents. Més del mateix no farà que la UE s'apropi als seus ciutadans. Més del mateix portarà a més del mateix: menys competitivitat, menys creixement i menys feina".

Cameron ha defensat la convocatòria del referèndum davant el creixent euroescepticisme de la població britànica, argumentant que cal "afrontar" aquesta realitat. També ha argumentat que la consulta no es faci immediatament, perquè "no es pot trencar una relació sense abans haver intentat refer-la".

Salvar el mercat únic

El líder dels conservadors britànics ha dit que demanarà als ciutadans "un mandat clar per renegociar la relació de Londres amb la UE. Serà una relació amb el mercat únic al centre. I quan això s'hagi aconseguit, farem el referèndum amb una pregunta molt clara: "Quedar-se a la UE o sortir-ne. Serà un referèndum de 'dins o fora'", ha dit Cameron.

El primer ministre ha convidat els britànics a prendre una decisió amb el "cap fred" i ha reflexionat sobre els avantatges que ha tingut per al país el fet de pertànyer al mercat únic. "Als que diuen que podem convertir-nos en una Noruega fora la la UE però amb accés al mercat únic els contesto que això no és dins el nostre interès nacional": Suïssa no intervé en el disseny de les directives i ha de negociar el seu accés al mercat sector a sector. "Podem ser més forts davant Delhi o Pequín si continuem dins Europa", ha advertit Cameron. "Si deixem la UE, serà un camí sense retorn", ha conclòs.

stats