L'OTAN es posiciona en la transició
Especials 15/09/2011

Sarkozy i Cameron escenifiquen el seu suport a la nova Líbia

Els dos mandataris insisteixen des de Trípoli que l'OTAN continuarà amb la missió al país i reafirmen que la transició s'ha de basar en la “reconciliació i la unitat”

Redacció
3 min
Nicolas Sarkozy, el cap del CNT i David Cameron, a Trípoli / REUTERS

TrípoliEl president francès, Nicolas Sarkozy, i el primer ministre britànic, David Cameron –impulsors de la intervenció estrangera a Líbia– han visitat avui Trípoli i han insistit al costat dels líders del Consell Nacional de Transició (CNT) que el país ha de dur a terme una transició basada en la “reconciliació i la unitat”, ha dit Sarkozy, mentre Cameron ha reafirmat que l'OTAN continuarà al costat dels rebels el temps que calgui.

En roda de premsa, els dos líders europeus –que s'han dit pel nom contínuament– han explicat que França i el Regne Unit continuaran al costat de la nova Líbia i que els responsables del crims comesos durant la revolta han de respondre davant la justícia. “Són els libis els que han d'escollir el seu futur”, ha dit Sarkozy, malgrat que ha instat el nou govern a garantir els drets humans i la llei.

“Estic orgullós” de la “impressionant transformació” que ha fet el país, ha manifestat Cameron. “És la vostra revolució”, ha continuat el premier britànic.

Cameron ha afegit que pressionarà el Consell de Seguretat de l'ONU perquè passi una resolució per descongelar els fons de Gaddafi que encara estan bloquejats, diners necessaris per estabilitzar Líbia i restaurar els serveis públics. El primer ministre britànic també ha destacat que ajudarà els rebels en la captura de Gaddafi i a millorar la situació humanitària amb tècnics especialitzats per ajudar en la reconstrucció. Cameron ha conclòs que la revolució no acabarà fins que el dictador sigui detingut.

El cap del CNT, Mustafa Abdul Jalil, i el primer ministre interí, Mahmud Jibril, han donat les gràcies als dos mandataris europeus per la seva ajuda i han recordat que la nova Líbia serà un estat “de pau i seguretat”, ha dit Jalil. Per la seva banda, Jibril ha reconegut que hi ha tres fronts gaddafistes “que encara suposen un problema” i que per això necessiten protecció. Jibril també ha agraït el compromís de França i el Regne Unit a ajudar en la reconstrucció del país i ha volgut destacar les “relacions importants i disteses” entre els tres països.

Per davant d'Erdogan

Cameron i Sarkozy s'han convertit en els primers caps d'estat i de govern a visitar Líbia després de l'esfondrament de la dictadura de Muammar al-Gaddafi. Quan les tropes lleials al dictador encara resisteixen a Sirte i els seus voltants, els dos líders europeus s'han avançat al president turc, Recep Tayyip Erdogan, que està guanyant un gran protagonisme regional en el seu enfrontament amb Israel i té previst arribar a Líbia divendres, en el marc d'una gira pels països de la Primavera Àrab.

Sarkozy i Cameron, que van encapçalar la intervenció de l'OTAN, han arribat aquest dijous a Trípoli enmig de fortes mesures de seguretat, i després de reunir-se amb els dirigents del Consell Nacional de Transició tenen previst visitar també Bengasi, la capital rebel, on faran un discurs públic a la plaça de la Llibertat.

El líder del govern rebel, Mustafà Abdul Jalil, ha garantit la seguretat dels dos mandataris i ha demanat més armes per contribuir a la conquesta del CNT de les zones encara lleials a Gaddafi. Jalil va explicar a la cadena britànica BBC que el dictador s'ha establert al sud del país. En un missatge escrit atribuït al coronel que es fa fer públic dimarts, Gaddafi apel·la l'ONU a aturar els "crims" contra la seva ciutat natal.

Sarkozy ha viatjat a Líbia acompanyat del filòsof Bernard-Henri Levy, que per molts va ser clau en la decisió del president francès d'intervenir militarment Líbia.

stats