Especials 26/10/2015

Vins i caves catalans

‘Vi català, una reivindicació històrica’, el llibre que repassa sense embuts la història de la beguda més mediterrània

4 min
Juvé & Camps

Jordi Alcover, Sílvia Naranjo i Jordi Abellan són els autors del llibre Vi català, una reivindicació històrica, en què repassen la història de la beguda més mediterrània, el vi, i alhora afirmen en quin estat es troba.

Segons asseguren i escriuen amb contundència, “el vi català fa cinc anys que travessa una crisi d’identitat a causa de certes condicions internes, que es traslladen a la manera com el circuit comercial tracta el producte: un vocabulari obsolet i pedant, unes actituds pretesament cosmopolites i un producte mancat de sentit dins un mercat que demana originalitat”.

A l’hora de pronosticar quin serà el futur per al vi català, els autors elaboren una llista en la qual recomanen:

  • Tancar la llista de varietats admeses dins de cada DO a les tradicionalment presents a la zona.
  • Estimular els elaboradors perquè plantin o empeltin les seves vinyes amb aquestes varietats.
  • Assumir que els vins d’una DO s’han d’assemblar per força entre si i deixar de buscar varietats exòtiques per oferir vins massa diferents dins la mateixa DO, que en distorsionen identitat i credibilitat.
  • Transferir, com a mesura provisional, tots els vins fets amb varietats foranes a la DO Catalunya amb un retorn compensatori i transitori a la DO que abans collia aquell vi.
  • Iniciar un procés de comunicació per explicar aquesta reforma.
  • Crear noves estructures més flexibles, com ara les indicacions geogràfiques, en detriment de les DO, per la percepció que amb aquestes últimes la pretensió de qualitat del vi català només és nominal i no real. Sembla que per al vi català una indicació geogràfica és poca cosa, quan a França i a Itàlia n’hi ha per tot arreu.

Juvé & Camps fa la seva primera verema ecològica

Antoni Cantos i Antonio Orte, enòlegs de Juvé & Camps, afirmen que el balanç de la primera verema ecològica que han fet, després de tres anys de reconversió de les vinyes, “és molt positiu”, malgrat que consideren “que han de passar algunes veremes més per poder valorar amb objectivitat la millora dels resultats, al marge del factor climàtic en l’anyada”.

Fa molts anys que Juvé & Camps vira cap a l’ecologia, amb inversió en infraestructures per adaptar les vinyes -les veremes es fan manualment- i obtenir la certificació.

Com afirmen els enòlegs, el clima d’aquest any ha estat marcat per una intensa nevada hivernal, una primavera excessivament seca i un dels juliols més càlids dels últims anys, alleujat a final de mes amb pluges estivals. El 10 d’agost es va poder començar la recollida de les varietats chardonnay i pinot noir, que han presentat una sanitat i qualitat excepcionals. Pel que fa a les varietats tradicionals, macabeu, xarel·lo i parellada, els resultats han superat les expectatives, ha sigut una de les veremes més bones dels últims anys, ja que s’ha obtingut un raïm molt equilibrat i molt expressiu aromàticament.

Roqueta completa l’elaboració del vi de tina

La família Roqueta acaba d’elaborar vi en una tina de pedra seca, que està situada a la vinya de Mas Arboset, plantada amb varietats autòctones. Segons confessen els propietaris del celler, “és una joia de la viticultura ancestral, que suposa una tornada als orígens”.

Les varietats autòctones són la sumoll, punxó fort, garnatxot, cua de moltó, malvasia de Manresa, mandó, pansera i picapoll. La tina està revestida de rajoles on fermenta el most. “Aquest projecte és una mostra de l’esforç de la família Roqueta per mantenir el compromís amb el territori i expressar, a través dels seus vins, la singularitat de la terra”, expliquen.

AT Roca i el seu vi solidari Cop de Cor

El celler de la DO Penedès AT Roca acaba de treure el seu primer Cop de Cor, que va iniciar-se en un cubell ple de raïm collit i aixafat una setmana abans de la verema i “recobert només amb una tela perquè el most fermentés amb els llevats propis de l’entorn”, segons confessa Agustí Torelló.

Després d’aquest primer pas, va fer una criança de vuit mesos durant els quals es van tenir en compte els cicles lunars, com marca l’agricultura biodinàmica. El resultat és un vi monovarietal, macabeu, ecològic, que se suma a la iniciativa Vi per Vida, una associació sense ànim de lucre que té com a objectiu recaptar fons per a la recerca en el creixement i la metàstasi del càncer. “Impulsa actes com ara tastos solidaris per recollir fons per a l’Institut de Recerca Biomèdica, on es fan projectes avalats pel doctor Joan Massagué”, assenyala Agustí Torelló. L’impulsor de l’associació és el sommelier Xavi Ayala, que compta amb la col·laboració de l’Insitut Català de la Vinya i el Vi, els germans Roca, del Celler de Can Roca, Nandu Jubany i la il·lustradora Pilarín Bayés, que n’ha creat el logotip (www.vipervida.com).

Scala Dei, al Top 100 Tasting de la revista ‘Wine & Spirits’

Els Cellers Scala Dei, del Grup Codorniu Raventós, han sigut inclosos entre els 100 millors del món per la revista americana Wine & Spirits. Com indiquen els propietaris, “Cellers Scala Dei té vinyes antigues, que s’han conservat al llarg dels segles, amb una mitjana de 50 anys, en parcel·les situades entre els 400 i els 800 metres sobre el nivell del mar. Tot plegat, unit a la singularitat dels sòls i a les diferents orientacions, atorga al raïm un ampli ventall de matisos per a la producció de vins”.

La revista Wine & Spirits avalua i reconeix les millors notes globals en els tastos que du a terme al llarg de cada any.

stats