Canvi Climàtic
Especials 13/12/2011

El Canadà es retira del Protocol de Kyoto

El govern del Partit Conservador diu que el tractat "és un impediment" perquè no implica els principals emissors mundials. El país compta amb la segona reserva de petroli del planeta

Ara
2 min
Peter Kent, ministre de Medi Ambient del Canadà / REUTERS

BarcelonaEl ministre de Medi Ambient del Canadà ha anunciat aquest dimarts que el país es retira del Protocol de Kyoto sobre el canvi climàtic. Peter Kent ha assegurat que el Protocol "no representa una sortida per al Canadà" i que el país no farà front a les multes milionàries per haver incomplert els objectius de reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle.

Kent s'ha justificat assegurant que per complir els objectius fixats al tractat, el Canadà "hauria de retirar tots els vehicles de les carreteres" o "eliminar la calefacció de tots els edificis". L'alternativa seria pagar una multa de 10,3 milions d'euros, l'equivalent a gairebé 1.200 euros per família. El ministre canadenc ha argumentat que Kyoto no funciona perquè els principals països emissors, els Estats Units i la Xina, no hi estan compromesos.

Des que el Partit Conservador de Stephen Harper va arribar al govern el 2006, s'ha mostrat contrari al Protocol, especialment per no obstaculitzar el desenvolupament dels jaciments de petroli de la regió d'Alberta, que constitueixen la segona reserva de cru del món, després de la de l'Aràbia Saudita. El govern va declarar fa quatre anys que no mantindria els seus compromisos amb Kyoto. Des del 1990 les emissions anuals han crescut més d'un 30%.

El Canadà és el primer estat que abandona el protocol, una mesura legal contemplada en el mateix tractat. "Pel Canadà, Kyoto és el passat, i com a tal invoquem el nostre dret a retirar-nos-en", ha dit Kent, que ha anat més enllà en qualificar l'acord "d'impediment en la lluita contra el canvi climàtic".

L'anunci arriba només unes hores després de l'acord de mínims de la cimera de Durban de l'ONU, que va obrir les negociacions per un nou acord mundial amb l'objectiu de tenir un nou tractat el 2015 que entri en vigor el 2020.

stats