PERFIL
Especials 20/06/2012

Cinc moments claus en la vida de Mubàrak

El dictador egipci va convertir-se en president després d'una carrera meteòrica a l'exèrcit i va aconseguir perpetuar-se a base de referèndums i votacions simulades

Ara
2 min
Mubàrak el 1986 amb Gaddafi. REUTERS

BarcelonaCreia que podia construir el seu propi llinatge farònic a Egipte, però l'11 de febrer del 2011, després de trenta anys de perpetuar-se al poder a base de referèndum si votacions simulades, una multitud revolucionària concentrada a l'emblemàtica plaça Tahrir del Caire va dir-li prou. S'acabava simbòlicament una etapa d'impunitat policial i hegemonia econòmica d'una petita elit política a Egipte construïda a base de cercles d'influència.

Després d'una carrera d'èxits al mateix exèrcit que ara controla Egipte, Hosni Mubàrak va aconseguir, contra tot pronòstic, assumir la presidència el 1981, després de l'assassinat d'Anwar al-Sadat. Des de llavors va demostrar que era un supervivent, tant en el terreny físic com en el polític –ha sobreviscut a fins a sis intents d'assassinat, segons el recompte de la BBC–. Però el rais va haver de deixar el tron per la força del seu propi poble.

L'heroi a l'exèrcit egipci

Mubàrak es va distingir en la seva carrera militar quan va participar en el planejament de l'atac sorpresa contra l'ocupació israeliana de la península del Sinaí i el president Anwar Sadat el va nomenar vicepresident.

L'home que va succeir Anwar al-Sadat

Quan l'any 1981 el president Anwar Sadat, que havia rebut el premi Nobel de la pau l'any 1978 per haver signat una entesa amb Israel, Mubàrak va accedir al poder.

El simulacre de la democràcia egípcia

Durant 30 anys Hosni Mubàrak va mantenir una imatge de democràcia amb referèndums i eleccions, més tard, suposadament lliures però a les quals no es podien presentar els Germans Musulmans que estaven il·legalitzats.

La revolució que el va derrocar

Seguint l'estela de la revolta tunisiana, els egipcis surten als carrers per reclamar la fi del règim i la plaça Tahrir del Caire es converteix en l'epicentre de la revolta contra Hosni Mubàrak que deixa el poder l'11 de febrer de 2011 i es tanca a la seva residència d'estiu a la vota del Mar Roig.

El seu malson particular

Aquests últims 18 mesos Mubàrak ha viscut el seu malson particular després de ser traslladat al Caire, primer a un hospital i després a la presó de Torà per complir una condemna de presó de per vida que la justícia li va imposar el 2 de juny.

stats