Especials 26/10/2015

Sucs de tardor, còctels nutritius

Són la revolució bevible i han arribat per quedar-se, especialment perquè les propietats nutritives que tenen resulten fàcils d’assimilar

Trinitat Gilbert
3 min
Còctels nutritius
 SUCS DE TARDOR Com es fan els sucs?

“Beure sucs verds et canvia la vida”. Ho assegura la dietista i nutricionista Carla Zaplana, que els va descobrir als Estats Units en una època de desajustos personals, com escriu al llibre Sucs verds, publicat a Cossetània. Zaplana s’ha erigit ara com una de les defensores i difusores més importants dels beneficis dels sucs verds al nostre país.

A Catalunya la dietista assessora locals de nova creació dedicats exclusivament als sucs verds, com Bebo Cold Press o Press & Dresset, i col·labora habitualment al digital Etselquemenges. “Quan els tastes t’hi quedes enganxat i el cos et demana beure’n més”, ens explicava fa unes setmanes, a Barcelona, on ha vingut de vacances per assistir a la inauguració del BeBo.

Tornem als seus desajustos personals. Havia canviat de país i, per tant, havia descobert una nova cultura, “amb uns nous costums i diferents aliments al plat”, escriu al llibre que s’ha convertit en èxit de vendes. Tot plegat es va traduir en augment de pes, grans d’acne per tota la cara: “Sobretot el que més vaig notar va ser la falta d’energia; el meu humor havia canviat i el somriure que em caracteritzava anava desapareixent”.

Poder curatiu

Com a dietista i nutricionista sap que els aliments “tenen poder curatiu” i per això estava convençuda que havia d’investigar més l’alimentació del país que l’acollia: “Vaig topar amb la gran manipulació i monopolització que hi ha de la indústria alimentària, i vaig decidir fer un canvi en l’estil d’alimentació i buscar filosofies alternatives basades en productes d’origen vegetal”.

És el que ha escrit al llibre i que també explica de paraula, convençuda: “Aquests dies que sóc a Barcelona veig moltes persones cansades al meu voltant, amb falta d’energia; em fan pensar en tal com em trobava jo quan vaig arribar als Estats Units”. La frase, contundent, fa pensar i recordar les converses habituals que mantenim sovint. I sí, clavat, les paraules “cansat”, “esgotat” o les frases “amb ganes que arribi divendres” apareixen constantment. “És que jo ho noto en les cares que fan i per la manera com caminen”, diu la dietista i nutricionista, que no ha parat de formar-se en alimentació des que va acabar la llicenciatura a la Blanquerna de Barcelona.

I arribats aquí, esclar que la Carla no pren ni recomana prendre cafè per obtenir un xut d’energia ni al matí ni a cap hora del dia. “L’elixir verd és una injecció d’energia tan gran” que manté la persona amb energia durant tot un dia sencer. Més. Segons com els facis, segons les combinacions, “són remeis casolans bevibles per a tot tipus de malalties: mal de cap, marejos, acne, antiedat, etc.”

Per acabar, Zaplana indica que cada got de suc verd conté els nutrients següents:

- Aigua : “Un cos adult està compost per aigua en un 65% aproximadament; els sucs verds ens aporten hidratació i qualitat”.

- Proteïna : “Els sucs vegetals ens aporten grans quantitats d’aminoàcids de molt fàcil absorció”.

- Carbohidrats : “Els sucs estan plens de carbohidrats (sucres simples i midons). Els carbohidrats són la font principal d’energia per al nostre cos”.

- Àcids grassos essencials : “Es troben en quantitats molt petites en els sucs vegetals i les fulles verdes són les responsables d’aquesta petita aportació”.

- Micronutrients : “Són rics en vitamines hidrosolubles, com les del grup B (tret de la B12), i també ens aporten liposolubles, com la vitamina A, la K i carotens (precursors de la vitamina A)”.

- Enzims : “Motor essencial d’activació de cadascuna de les moltes reaccions químiques que hi ha al nostre cos. Sense els enzims la vida no seria possible més de tres minuts seguits. Es destrueixen quan els aliments es couen a més de 45 graus, així que els sucs verds són una incalculable font d’enzims”.

- Fitoquímics : “Són els elements que donen color, olor i textura a les plantes i tenen un efecte protector contra els depredadors. Al cos humà mantenen aquesta mateixa funció protectora, que ofereix propietats antiinflamatòries, anticancerígenes i enfortidores del sistema immunològic”.

stats