MÚSICA
Especials 19/07/2012

Comelade, Carles Santos, Bastien i Joan Saura fan 'nyigo-nyigo' amb els CaboSanRoque

L'Orquestra Mecànica de la França Xica estrena noves composicions a l'espectacle que s'estrena aquest divendres al Grec, 'El run-run del nyigo-nyigo'

Efe
1 min
Els nous compositors de CaboSanRoque

BarcelonaCarles Santos, Pascal Comelade, Pierre Bastien i Joan Saura interpretaran aquest divendres al Mercat de les Flors les quatre peces compostes per a l'Orquestra Mecànica de CaboSanRoque, una màquina de sis metres de llarg que reuneix al seu interior secció de corda, percussió i vents.

"Ens agrada veure l'Orquestra Mecànica al servei d'altres compositors", ha comentat Pepe Seguí, un dels pares d'aquesta màquina, que va néixer el 2009, quan CaboSanRoque va donar una segona vida als pistons, electrovàlvules, politges, motors i cintes transportadores de la línia de producció d'una fàbrica de galetes que va tancar per la crisi.

Després de debutar amb 'Torn de nit', l'Orquestra Mecànica de la França Xica ha recorregut centenars d'escenaris i ha gravat un parell de discos. El segon és un àlbum amb Carles Santos, que "quan va conèixer la màquina va decidir muntar amb ella un espectacle complet anomenat 'Maquinofòbiapianolera'", segons ha recordat avui Laia Torrents. Part de les composicions que va fer Carles Santos per a aquest disc es podran escoltar divendres a la part final del concert, que inclourà també les partitures inèdites de Pascal Comelade, Joan Saura i Pierre Bastien.

Pascal Comelade ha compost una sardana per a l'Orquestra Mecànica, Pierre Bastien ha utilitzat les possibilitats de la màquina per crear sons hipnòtics i Joan Saura ha aprofitat per fusionar mecànica amb electrònica.

El resultat es diu 'El run-run del nyigo-nyigo', un nom que han elegit perquè "el run-run és el so de fons de les fàbriques i el nyigo-nyigo són aquests sons que alguna gent considera sorolls però que nosaltres considerem música i que aquests quatre artistes exploren amb talent", ha aclarit Laia Torrents.

stats