Especials 26/03/2012

Comença el judici contra ‪la reforma sanitària d'Obama ‬

Nou jutges estudiaran la nova llei i decidiran si és inconstitucional. Una dispositiva negativa per a Barack Obama podria afectar la seves opcions de reelecció a les presidencials del novembre

1 min
Els periodistes s'acosten al voltant del Tribunal Suprem dels Estats Units / AFP

El Tribunal Suprem dels Estats Units ha començat aquest dilluns a debatre la legalitat de la reforma sanitària que el president Barack Obama va aprovar el 2010. En cas que el Suprem considerés que la reforma és inconstitucional, la campanya per a la reelecció d'Obama com a president dels EUA al novembre es podria complicar.

Els nou jutges que estudiaran el cas –cinc nomenats per un president republicà i quatre per un demòcrata– primer hauran de considerar si tenen jurisdicció per sentenciar una reforma que encara no ha entrat en vigor. El Tribunal Suprem prendrà una decisió final al juny.

La mesura més polèmica de la nova llei sanitària consisteix a obligar que tots els nord-americans tinguin cobertura sanitària abans del 2014. La llei, destinada als 32 milions de nord-americans que no tenen assegurança, va ser denunciada per 26 estats republicans, que consideren inconstitucional obligar els ciutadans a contractar una pòlissa i imposar-los una multa en cas que no ho facin.

Si el Tribunal considera que aquestes multes constituirien un impost, s'haurà d'ajornar el debat fins al 2015. Una llei prohibeix recórrer davant els tribunals el principi d'un impost quan encara no s'ha pagat.

stats