Especials 24/12/2011

Consells: com estalviar residus i diners

Comprar productes en envasos grans, fer servir productes reutilitzables en lloc d'un sol ús i apostar pels aliments frescos i a granel en lloc d'envasats són alguns dels consells per estalviar residus i diners

Ara
3 min
Envasos

BarcelonaEnvasos grans i familiars

La majoria de productes que comprem –aigua, sucs, productes d'higiene...– es presenten en envasos d'un sol ús, de plàstic, vidre, cartró... Quan se n'ha consumit el contingut, aquests envasos són un residu que cal recollir de manera selectiva i reciclar a les plantes de tractament. Tot aquest procés té un gran cost econòmic i suposa un alt consum d'energia. Optar per productes en envasos grans o familiars implica generar menys residus i, a més, un estalvi econòmic.

Consumir envasos grossos de sucs en lloc de petits pot comportar un estalvi de fins a 6 kg de residus per llar a l'any, i uns 100 € anuals. I envasos grossos de xampú, fins a 650 grams anuals de residus per llar i uns 90 € anuals.

Es recomana

  • Comprar productes en envasos de mides grans o familiars (sabons, xampús, gels de bany, sucs de fruites...), perquè així, lògicament, la quantitat de residu per quantitat de producte és inferior. D'aquesta manera, provocarem menys dosi de residus i alhora estalviarem diners.

Productes reutilizables

La cultura d'un sol ús, quan es fa extensiva a milions de persones, es converteix en una font contínua i creixent de residus. Optar per productes reutilitzables o retornables du a una reducció dràstica del volum de residus, a més d'un estalvi econòmic considerable.

Durant els primers anys de vida d'un nen, de bolquers se'n fan servir un munt. I si en fem servir de reutilitzables? Això pot implicar una reducció de residus de més de 1.000 kg per família a l'any, i fins a 1.000 € anuals d'estalvi.

Es recomana

  • Fer servir, quan sigui possible, la versió reutilitzable o recarregable de determinats productes: bosses per anar a comprar, piles, bolquers, copes menstruals, bolígrafs o tòners, per exemple.
  • Optar per productes en envasos que es puguin retornar o reutilitzar diverses vegades: ampolles de vidre, per exemple.
  • Allargar la vida útil de tots els béns que consumim: reparar en lloc de llençar, per exemple. Afavorir els mercats de segona mà i d'intercanvi: roba, mobles, llibres.

Aliments frescos sense envasar

La venda d'alimentació fresca –carn, peix, embotits, hortalisses, fruita...– cada cop genera més residus a causa dels canvis en el model de distribució i consum d'aquests productes. En molts supermercats i grans superfícies es venen envasats en safates o embolcalls de materials diversos –porexpan, plàstic PET o PVC– i no es dóna l'opció de comprar generant el mínim residu possible.

La diferència entre comprar els aliments envasats en safates i comprar-los a granel pot reduir els residus anuals d'una llar en 43 kg, i representar un estalvi d'uns 144 € anuals. Beure aigua de l'aixeta –amb filtre de gerra o d'aixeta– en lloc d'envasada permet estalviar uns 442 € anuals i reduir la càrrega de residus en uns 26 kg.

Es recomana

  • Triar els punts de venda que ofereixen la venda a granel.
  • Comprar la fruita i hortalisses a granel portant el cistell o la bossa des de casa.
  • Comprar el peix, la carn i els embotits portant la carmanyola de casa.
  • Reduir el consum d'aliments frescos envasats en safates o embolcalls d'un sol ús.
  • Consumir aigua de l'aixeta, aplicant-hi un sistema de filtrat –de gerra o d'aixeta– si cal.

Productes reciclats i/o reciclables

Molts fabricants ofereixen els seus productes en envasos o materials reciclats o reciclables, de manera que la quantitat de residus generats i recursos naturals consumits es redueix i augmenta la de recursos potencialment recuperables. Sempre, naturalment, que tots els ciutadans participem en la recollida selectiva.

Consumir productes reciclats, tant a casa –paper higiènic...– com al lloc de treball –material consumible d'oficina...–, pot comportar un estalvi econòmic de fins al 10% respecte als seus equivalents verges, i un estalvi evident de recursos naturals.

Es recomana

  • Comprar productes en envasos que siguin fàcils de reciclar, com el vidre o el cartró, per exemple.
  • Comprar productes fets amb peces reciclables.
  • Separar els residus de manera selectiva: vidre, paper i cartró, envasos, matèria orgànica.
  • Portar a la deixalleria o punt verd els altres residus que no es poden llençar als contenidors de recollida selectiva.
stats