EUSKADI BUSCA LA PAU
Especials 20/06/2012

El Constitucional legalitza Sortu

L'alt tribunal espanyol aprova per sis vots a cinc el partit de l'esquerra abertzale fins ara il·legalitzat

Ara
1 min
El TC ha resolt aquest dimecres el recurs de l'esquerra abertzale

MadridL'esquerra abertzale ja és legal. El Tribunal Constitucional ha legalitzat aquesta tarda Sortu, la marca electoral que va crear l'antiga Batasuna per mirar de concórrer a les eleccions municipals del 2011, però que el Tribunal Suprem va prohibir. Tres dels magistrats que hi estan en contra tenen previst emetre vots particulars per deixar clar el seu rebuig a la decisió, que esdevé un pas transcendent en el procés de pau al País Basc. Així, el Constitucional ha rectificat la doctrina del Suprem, que el març del 2011 encara considerava que Sortu era l'eina d'ETA per accedir a les institucions.

El Constitucional ha estimat el recurs presentat per l'esquerra abertzale en contra de la decisió que en el seu moment va prendre el Tribunal Suprem, que va prohibir la inscripció de la nova marca de la il·legalitzada Batasuna en el registre de partits del ministeri de l'Interior. D'aquesta manera, l'esquerra abertzale podrà concórrer a les pròximes eleccions basques amb marca pròpia després de gairebé 10 anys.

La ponència sobre el recurs de Sortu en què es basarà la sentència l'ha assumit la magistrada Emilia Pérez Vera, un dels sis membres del tribunal que el maig de 2011 ja va ser clau amb el seu vot per permetre que la coalició de l'esquerra independentista basca pogués concórrer a les municipals i, més tard, a les espanyoles.

stats