Eurocopa 2012
Especials 18/06/2012

Un gol de Navas al minut 87 dóna el bitllet dels quarts a Espanya (0-1)

En un contraatac, quan Croàcia s'estirava per trencar l'empat a zero, Jesús Navas ha marcat l'únic gol del partit, després d'una assistència d'Iniesta. Espanya passa com a primera del Grup C

Andrés Iniesta controla la pilota contra Croàcia

BarcelonaAmb més patiment del que s'esperava, la selecció espanyola ha certificat el seu passi a quarts de final de l'Eurocopa gràcies a la victòria per la mínima contra Croàcia (1-0), amb gol de Jesús Navas després d'una assistència d'Andrés Iniesta. En un partit de més control que espectacle, de més equilibri que ocasions, 'la roja' ha sumat tres punts que, malgrat la victòria d'Itàlia contra Irlanda (2-0), li permeten passar ronda com a primera del Grup C.

Els primers 45 minuts han avançat amb molt poques ocasions. Espanya ha tingut el domini territorial i de pilota, ha jugat tranquil·la, pacient, confiada. Sabia que el seu estil de joc la duria al gol. Sense presses. Fernando Torres ho ha provat amb un xut sense angle que s'ha estavellat en el cos del porter croat. Silva i Iniesta, amb arribades des de segona línia en diagonal, han trepitjat àrea trencant la defensa rival, però ha faltat un pèl de precisió (ja fos en la passada o en el control) per convertir les combinacions ofensives en remats.

La segona meitat ha començat amb el mateix guió. Espanya ha preferit conservar la possessió a prendre riscos innecessaris, conscient que l'empat la classificava. Croàcia ha seguit ben situada en defensa, taponant els passadissos interiors amb la solidaritat dels seus homes de banda, a l'espera del contraatac que li permetés trencat l'empat.

Després d'un ensurt croat al minut 58, amb una rematada de cap de Rakitic que ha salvat Casillas amb una gran aturada, Vicente del Bosque ha mogut fitxa, donant entrada a Navas per Fernando Torres per canviar l'essència de la profunditat i trobar la verticalitat per la banda en lloc de pel centre, on el replegament rival no deixava espai per al davanter del Chelsea. Croàcia, però, ha anat arriscant de mica en mica perquè necessitava un gol per classificar-se. Del Bosque ha contraatacat donant entrada a Cesc per Silva.

El partit s'ha animat al tram final, amb ocasions a les dues àrees. Cada arribada en estratègia dels croats, altíssims, era perillosa. Espanya ha patit. Ha començat a jugar amb la calculadora, amb el rellotge. Amb l'escenari de partit obert, algun contracop ha sigut bo per a la velocitat de Navas o els moviments hàbils d'Iniesta i Cesc. Però ni el manxec ni l'andalús ni el català trobaven la rematada que desencallés el partit.

El 0-0, però, semblava que es mantindria fins al final. Fins que, al minut 87 i en un contraatac de manual, Cesc ha interpretat bé el desmarcatge d'Andrés Iniesta, que ha regalat una assistència superant el porter perquè Navas, a porteria buida, fes l'1-0 definitiu, evitant el patiment en els minuts finals i donant a Espanya la classificació com a primera de grup.

Croàcia, 0: Pletikosa; Vida (Jelavic, 66') , Corluka, Schidenfeld, Strinic; Rakitic, Vukojevic (Eduardo, 80'); Srna, Modric, Pranjic (Perisic, 66'); i Mandzukic. Entrenador: Slaven Bilic.

Espanya, 1: Casillas; Arbeloa, Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba; Xavi Hernández (Negredo, 89'), Busquets, Xabi Alonso; Silva (Cesc Fabregas, 71'), Iniesta i Fernando Torres (Jesús Navas, 61'). Entrenador: Vicente del Bosque.

Gol: 0-1 Navas (87').

Àrbitre: Wolfgang Stark (Alemanya).

Targetes grogues: Corluka (27'), Srna (44'), Strinic (53') i Rakitic (90').

Estadi: Arena Gdansk. 39.000 espectadors.