Especials 07/09/2012

Els alcaldes socialistes del delta del Llobregat reclamen al Govern alternatives a Eurovegas

Els batlles de Cornellà, Sant Boi, Viladecans i Gavà demanen una reunió a Artur Mas per buscar altres inversions i descarten protegir més el Parc Agrari

Acn
4 min
Els alcaldes de Viladecans, Carles Ruiz, Sant Boi, Jaume Bosch, Gavà, Joaquim Balsera, i Cornellà, Antoni Balmón (d'esquerra a dreat) (tots del PSC), aquest divendres a l'Ajuntament de Sant Boi amb la carta que han enviat a Artur Mas demanant-li una reunió per buscar alternatives a Eurovegas / ACN

Sant Boi de Llobregat"Ara toca passar pàgina d'Eurovegas". Però no de "la situació precària que viuen els nostres ciutadans afectats per la crisi econòmica". Així han rebut els alcaldes socialistes del delta del Llobregat la notícia que, finalment, el macrocomplex d'oci no s'erigirà als seus municipis. "No era el nostre model", han remarcat els batlles de Gavà, Viladecans, Sant Boi i Cornellà en una roda de premsa liderada per aquest últim, Antonio Balmón, que ha titllat de "fracàs" el fet que Eurovegas no vingui a Catalunya. Els batlles han demanat per carta una reunió amb Artur Mas per buscar altres projectes d'inversió a la zona. Aquests, han recalcat, han de comptar amb el consens del territori. Eurovegas "no era el model" dels alcaldes socialistes dels municipis on s'hauria instal·lat el macrocomplex si Sands hagués optat per erigir-lo a Catalunya, han recordat aquest divendres. Però, malgrat tot, van mantenir-se al marge de les negociacions que conduïa el Govern, optant en tot moment per una posició ambigua i sense sumar-se a l'ampli front d'entitats i partits que criticaven el projecte. Ara, un cop descartat, reclamen al Govern que els escolti.

"El Govern ens ha de rebre i ha de començar a treballar colze a colze amb nosaltres", ha declarat aquest matí el líder d'aquests alcaldes, el de Cornellà, i secretari d'Acció Política del PSC, Antoni Balmón, que ha basat aquesta reclamació en "l'autoritat que tenim en aquests moments fruit de l'exercici de la nostra responsabilitat", en referència a aquesta actitud de discreció.

Balmón ha fet aquesta reclamació en una roda de premsa a Sant Boi en la qual els alcaldes han presentat la carta que han remès a Mas demanant-li la reunió. L'acompanyaven els seus homòlegs de Viladecans i Sant Boi, dos municipis que també hauria ocupat Eurovegas al delta del Llobregat. Hi era, també, l'alcalde de Gavà i president del Consell Comarcal, Joaquim Balsera. I no havien convidat el batlle de l'altre municipi afectat, el Prat, que és d'ICV, i que era en un acte a l'Hospitalet.

"Vostès estan obligats a passar pàgina del projecte Eurovegas, però no poden passar pàgina de la situació precària que viuen els nostres ciutadans afectats per la crisi econòmica", diuen al president de la Generalitat els quatre alcaldes en la seva carta, en la qual li demanen una reunió per "establir un espai conjunt de treball que eviti errors del passat" i per començar a buscar inversions alternatives a la zona.

Amb "errors del passat" els batlles es referien a la falta d'informació al territori que, han lamentat aquest divendres de nou, ha acompanyat les negociacions amb Sands. No ha sigut l'únic dard que han llençat a l'executiu de CiU. "Sempre he dit el mateix: els governs estan obligats a estudiar, a analitzar, i per tant el Govern ha fracassat", ha dit, també, Balmón.

El també responsable d'Acció Política del PSC, però, ha evitat comentar les crítiques que també han rebut els socialistes, que han sigut incapaços de defensar una postura comuna sobre Eurovegas durant el debat públic: mentre els dirigents llobregatins mantenien la discreció, els barcelonins, per exemple, s'oposaven amb virulència al projecte. Balmón no ha volgut valorar si els socialistes han de prendre mesures per evitar aquests conflictes en el futur.

Subratllen les iniciatives econòmiques del Baix Llobregat

Els alcaldes han preferit concentrar-se a reclamar alternatives, i han subratllat també que a la comarca del Baix Llobregat hi ha prou recursos, també de sòl, per dur-les a terme. "El nostre territori està preparat, perquè fa anys que estem treballant tots de forma conjunta per poder tenir activitat econòmica, productiva", ha assegurat Balmón.

En aquest sentit, els alcaldes han recordat alguns dels projectes que els seus municipis i el Consell Comarcal van impulsar abans de l'inici de la crisi per atreure inversions, i que segueixen pendents de realitzar-se. Han enumerat, per exemple, l'ens Innobaix, que aplega representants de la patronal i dels treballadors, el Parc Aeroespacial de Viladecans, el clúster de mobilitat 6M o el de la Salut de Sant Boi.

Segons han indicat els batlles, hi ha prou sòl industrial disponible al Baix Llobregat per impulsar projectes com aquests sense haver d'ocupar els terrenys del Parc Agrari, com hauria fet Eurovegas, ni de les reserves naturals del delta del Llobregat. "A les nostres ciutats hi ha sòl modificable i sòl d'activitat econòmica suficient per buscar inversions, però això sense el consens és impossible de determinar", ha declarat el batlle gavanenc i president del Consell Comarcal, Joaquim Balsera.

Descarten protegir més el Parc Agrari, com reclama Tejedor

Balsera, que també presideix el Parc Agrari, ha recordat que van ser els alcaldes els que van promoure aquest organisme de protecció d'una activitat agrícola que Eurovegas ha amenaçat. Davant d'això, algunes entitats com el Centre d'Estudis del Baix Llobregat han reclamat una major protecció d'aquest parc. I l'alcalde del Prat, l'ecosocialista Lluís Tejedor, ha insistit a fer aquesta petició aquest matí. Balsera, en canvi, ha descartat que calgui aquesta major protecció.

La gran pastilla d'equipaments de Viladecans, sense projecte un cop més

Una de les principals pastilles d'aquest sòl disponible al qual feia referència Joaquim Balsera és a Viladecans: allà, el Pla General Metropolità reserva des del 1976 un gran espai per a equipaments metropolitans on es projecten inversions des de fa 20 anys. Un exemple va ser el Barça Parc, frustrat com Eurovegas. L'alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, ha admès que per ara no n'hi ha cap però ha confiat a trobar inversors amb la cooperació de la Generalitat en el futur.

stats